Thursday, December 17, 2009

Fler camps och hacks

Andan från 24 hour business camp håller i sig och under den närmsta tiden anordnas ett antal svenska hacks/camps för web-entreprenörer och hackers. Helt suveränt!

Kolla in:
Säg till om listan kan kompletteras. Geek Girl Meetup gissar jag kommer hållas igen? Något annat jag missat?

Monday, December 14, 2009

Bokkartan.se - hyperlokalt boksök!

Idag lanserar jag en ny sajt. Det har äntligen blivit dags att släppa Bokkartan.se - en sökmotor för begagnade böcker som även visar var böckerna finns på en karta.



Använd sajten om du är i Hornstull och vill hitta en begagnad bok av Jonas Hassen Khemiri, eller om du är på Östermalm och vill hitta en bok av Jens Lapidus. Eller om du är i Sälen och behöver hitta en sagobok till barnen, osv.

Bokkartan.se indexerar inledningsvis Bokbörsen.se och Antikvariat.net, Sveriges två största sajter för begagnade böcker, vilket gör att det redan nu finns närmare två miljoner begagnade böcker på Bokkartan.

Jag är lite osäker på hur viktig den geografiska aspekten är när man köper böcker. Vad tror ni - finns det en poäng med att se böckerna på en karta? Bu eller bä? Det finns naturligtvis en poäng med en sökmotor, som indexerar flera boksajter, men själv kartaspekten är kanske inte lite självklar i detta fall, som med Annonskartan.se? (Böcker går till skillnad från en soffa eller en barnvagn att skicka med posten.)

Å andra sidan är Bokkartan ett tidigt steg in i den hyperlokala framtiden. Låt mig förklara: Idag kan du med hjälp av din mobiltelefon hitta butiker i närheten. Det är ett första steg i utvecklingen mot hyperlokalt. Nästa steg är att du kan söka direkt i butikernas inventarielista. Så om du exempelvis vill köpa ett dussin ostron så kommer du kunna se vilka butiker i närheten som har det inne, och vad de kostar.

Bokkartan.se fungerar på detta sätt, redan nu. Du ser nämligen rakt in i begagnatbokhandlarnas sortiment. I skrivande stund sitter jag på Cafe Frankfurt på Pipersgatan, och med hjälp av Bokkartan så kan jag se att Ryös Antikvariat (306 meter bort!) har ett antal intressanta böcker av Dostojevskij. Och vad de kostar, förstås.



Ryös Antikvariat är en ganska old-school bokhandel, men det är häftigt att de på det här sättet är något av pionjärer i utvecklingen mot den hyperlokala framtiden.

För övrigt är det sannolikt att det är Google som kommer att driva på utvecklingen mot hyperlokalt. Om ni inte känner till det så är Googles mission "to organize the world's information and make it universally accessible". Trust me - det kommer även att gälla alla fysiska objekt. Lokalt sök är extra intressant eftersom det möjliggör lokal annonsering - en hittills oexploaterad guldgruva, med potential att dra in mer pengar till Google än den sökmotorannonsering vi känner till idag.

Hoppas ni gillar Bokkartan.se. Nu ska jag gå och köpa ett ex av Bröderna Karamasov, sedan bär det av till Il caffé. :)

Friday, December 11, 2009

Bloggmätningar och bloggpriser - är de av ondo?

Sofia Mirjamsdotter (aka Mymlan) skrev igår ett inlägg på Bloggvärldsbloggen om inflytandet hos sina olika bloggar. En annan bloggare, Djuvälskattungen snappade upp nyheten och skrev ett bra, delvis kritiskt inlägg om mätningar och priser i bloggosfären. Både läsvärt och länkvärt. Mymlan var snabb på att svara.

Jag vill inte vara sämre, så här är mitt eget svar:
Hej Djävulskattungen!

Jag startade inflytande.se delvis för att den skulle vara en motvikt mot "bloggpriserna". Jag tycker att inlänkar är ett mer objektivt och demokratiskt mått än de subjektiva värderingar och personliga kontaktnät som bloggpriserna delvis baseras på.

Naturligtvis är det så att det finns ett stort tolkningsutrymme kring begreppet "inflytande". Hur kan man definiera det? Det är, precis som du påpekar, inte nödvändigtvis samma sak som kvalitet. Men att andra länkar till det man skriver är trots allt en indikation på att andra läser och gillar det man skriver - och reagerar på det.

Även om det är helt rätt att ha en sund skepsis mot varje specifik lista och specifikt pris, så är det ändå så att bloggosfären mår bra av dem. De leder till att bloggarna blir fler och bättre. Och ju fler olika måttstockar att mäta bloggarna efter, desto bättre. Jag har faktiskt fått ett antal mail från folk som meddelar att Inflytande.se sporrar dem att blogga både mer, och bättre.

Men framför allt tycker jag att det är både roligt och viktigt att använda orden "bloggar" och "inflytande" i samma mening. Bloggar är en fantastisk, demokratisk, kraft. Men fler (även personer över 30!) behöver få upp ögonen för att bloggar kan ha inflytande.

Den funktionalitet som jag tycker är själva kärnan i Inflytande.se är dock inte själva rankingen, utan framför allt historiken. Som bloggare är det intressant att få löpande feedback på sitt skrivande, och se hur ens aktivitet, över tiden, påverkat ens inflytande. Kolla exempelvis in hur Ali Esbatis utlandsflytt påverkade hans inflytande eller på hur stjärnskott som Foki kommer från ingenstans (nästan!) på väldigt kort tid.

Ytterligare en intressant parentes är att när man väl fått inflytande så är det svårt att bli av med. Både på Inflytande.se och på nätet i stort. Till skillnad från traditionella medier är nätet en långsynt organism. Nätet har ett minne. Det är den främsta anledningen att jag tycker att nätet är så mycket smartare och intressantare än tidningar och TV.

Monday, December 7, 2009

Inflytande.se - vilken ranking har din blogg?

Som ni kanske känner till så byggde jag sajten Inflytande.se under 24 hour business camp för drygt en månad sedan. Sajten mäter bloggars inflytande. Den fick ett fint mottagande av bloggosfären, och har nu runt 500 besökare om dagen. Därför kändes det som att det var dags för en major update. Here we go...

Före:



Efter:



En hel del nya grejer:
  • Bättre upplösning på historik-grafen, så att man även kan se små förändringar. Hoovra grafen för att se historiska vecko-värden.
  • En extra graf visar den långa svansen, och var bloggen befinner sig på den.
  • Se vilken exakt plats bloggen har, i jämförelse med andra.
  • Prenumerera på sidan (hålla koll på din position).
Jag inser att sidan kanske blev lite för informationsrik. I vanliga fall skulle jag undvika för mycket komplexitet - men i det här fallet tycker jag nog ändå att viss komplexitet kan vara på sin plats.

Målsättningen med Inflytande.se är delvis att utbilda - att visa bloggarna (speciellt de 91630 som inte rankar alls) att länkar har betydelse. Och förhoppningsvis är det någon 15-åring där ute som tycker att det låter spännande med en power law, och så småningom bestämmer sig för att plugga på KTH. I så fall har jag lyckats, antar jag.

Sunday, December 6, 2009

Inspiration - Plentyoffish

Via Joakim Jardenbergs blogginlägg hittade jag den här artikeln i tidningen Inc. om Markus Frind, grundaren av dejtingsajten Plentyoffish. Om ni inte hört den redan så är storyn denna: Markus startade en sajt 2003 för att han ville bli bättre på att programmera. Han fokuserar på att göra sajten självgående så att han själv ska kunna jobba så lite som möjligt. Han skaffar inget kontor, inget riskkapital och inga anställda. Men drar ett par år senare in $10 miljoner om året, varav en stor del från Google Adsense.

Plentyoffish är ett ganska extremt exempel, med det som beskrivs inte ett isolerat fenomen. Som Inc. skriver:
But if Frind's methods make him unusual, he is also a man of his times. In the past few years, a new technological ecosystem, built around Google's dominance in Web search and its decision to offer powerful software tools at no charge, has changed the economics of doing business on the Internet. Web analytic services that used to cost thousands of dollars a year are now free. /... / And advertising networks, especially AdSense, have made it possible, even preferable, for Internet entrepreneurs to bootstrap their businesses without hiring a sales force and without raising much money. Websites that venture capitalists would have spent tens of millions of dollars building in 1998 can now be started with tens of dollars.
Jag kan bara instämma. Det är väldigt mycket 24hbc-anda över det här. Som jag sagt tidigare: keep it simple. Nu har Markus skaffat ett kontor, men mest för att tidningen ska kunna ta den här skojiga bilden, verkar det som:



OK, det var en rolig bild. Men personligen jag tror faktiskt att han bara går igenom en fas, han vill bara visa världen att han kan ha ett kontor om han vill. Om ett halvår kommer han gjort sig av med kontoret och jobba från något fik istället. :)

Tyvärr är själva artikeln delvis ganska löjlig, med ett onödigt pubertalt fokus. Typ att han gillar att spela Risk och - hör och häpna - har en flickvän. Det är lite synd att dom inte lyfter fram mer av det som faktiskt är intressant; de strategiska beslut han fattat längs vägen, och hur han byggt upp verksamheten rent praktiskt. Så att vi andra kan lära oss något av det...

Wednesday, December 2, 2009

Smart tjej lanserar snygg sajt

I morse såg en ny politisk sajt dagens ljus. Sajten samlar information från politiska bloggar, och mäter vilka partier som kopplar hårdast grepp om olika frågor. Säg hej till Politometern.se!



Du kan man kolla vilka partier som är mest aktiva i frågor som kärnkraft (Mp), cykelbanor (Mp), Saab (M+S), Ipred (Pp), rättvisa (V+S), Olof Palme (S), Danderyd (M), verklighetens folk (Kd), landsbygd (C). Kolla in fler kul sökningar här. Påfallande ofta, nästan alltid, blir ens förväntningar eller fördomar bekräftade.

Man kan använda Politometern för att kolla vem som bevakar ens hjärtefrågor, för att hitta ett parti att rösta på, eller för att hitta en politiker att kryssa. Eller bara för att det är kul! Mig veterligen finns det inga andra roliga politiska sajter, så Politometern lär komma väl till pass inför valet 2010. :)

Så, vem är tjejen bakom Politometern? Jo, det är faktiskt min fru, Martina Lind. Martina har tidigare varit stabschef åt Lars Leijonborg, men har nu slagit sig in på en mer entreprenöriell bana. Hon bloggar på MartinaLind.com.

Politometerns snygghet "front-end" är skapad av David Kjelkerud, och en del av snyggheten "back-end" är komponerad av... well, mig.

En kul funktionalitet är att det går enkelt att dela sökningarna på Facebook:



Hoppas ni diggar Politometern. Själv tycker jag att den är helt galet spellbinding faktiskt. :)

Friday, November 27, 2009

Vilka är Sveriges bästa journalister?

Nu kan man sluta spekulera i det. Sveriges bloggare vet, nämligen. Och om bloggarna vet så vet även Blogipedia! Kolla in Blogipedias topplista över dom bästa journalisterna här (även några utländska journalister kan slinka med på listan).



Jag tycker att det är ganska härligt att det är bloggarna som sätter betyg på journalisterna och inte tvärt om, för en gångs skull. :)

Wednesday, November 25, 2009

Ny funktion: Blogipedia Versus

Har du någonsin undrat vad svenska bloggare tycker om saker, i relation till varandra? Vad är mest poppis hos bloggarna: ICA eller Konsum? Mac OS X eller Windows Vista? Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin?

Svaret på alla dessa frågor kan du nu få på Blogipedia.com. Jag har döpt den nya funktionen till Blogipedia Versus.



För att jämföra två begrepp så separerar du dem med ett kolon, i sökfältet. Exempelvis så här: "Moderater:Socialdemokrater". Nu hoppas jag på många kreativa jämförelser. (Visste ni att morötter är mer populära än modebloggare?)

Och nu ber jag om hjälp: För att versus-funktionen ska bli riktigt bra så behövs det fler kategoriseringar. Vem som helst kan bli medlem och hjälp till att kategorisera inläggen på sajten. Och det är faktiskt ganska kul!

Jag har även gjort topplista över de mest aktiva medlemmarna, och det är enkelt att sno en plats på topp 100.

Det skulle ju vara lite häftigt om Blogipedia blev större än Nationalencyklopedin i antalet artiklar. För att det ska hända behöver jag din hjälp.

Monday, November 23, 2009

Dagens inspiration

Kommer inte från Matt Cutts, eller Planet B-boy. Utan från Lady Gaga, faktiskt. Den här videon till Paparazzi är riktigt inspirerande. Svensken Jonas Åkerlund är den som producerat videon - och Alexander Skarsgård är med som Lady Gagas motspelare.



Det som är kul med Lady Gaga är att hon är betydligt mer oförutsägbar än andra mega-artister. Det är helt enkelt svårt att veta vad hon ska hitta på härnäst. Och det verkar som att hennes drivkraft är först och främst att ha kul.

Någonstans läst jag att Lady Gaga spelat piano i 18 år (sen hon var fyra), så hon har säkert med råge fått de 10.000 timmar av övning som krävs för att man ska bli riktigt bra på något. Kolla in den här videon också, som en kul kontrast, och rak motsats, till den första. :)

Saturday, November 14, 2009

Mysteriet med den mystiska filmsajten

Häromdagen upptäckte jag sajten HDMT.net. En väldigt anonym sajt, med ett domännamn som är helt omöjligt att komma ihåg. På HDMT kan man kolla på filmer och TV-serier, direkt i webbläsaren, utan att behöva ladda ner. Gratis. Bra kvalité. Ingen reklam. Ingen inloggning.



Det verkar ju helt orealistiskt, eller hur? För bra för att vara sant? Sajten funkar verkligen väldigt väldigt bra. Och jag förstår fortfarande inte hur den här sajten kan finnas. Att streama film kostar ju pengar? Finns det någon hake - typ att den fyller din dator med virus och maskar? Eller är det någon miljardär eller hacker som bestämt sig för att ge igen på filmindustrin?

Hdmt verkar vara helt ny. Den har ett extremt få omnämnanden på Twitter. Och samtliga inlägg är på svenska. Ingen verkar ha nämnt sajten utanför Sverige. På Google Blog Search har sajten nämnts två gånger. What? Det första inlägget raderades av upphovsmannen. Kvar är bara Peter Siljeruds inlägg på Framtidsbloggen.

Mystiskt, eller hur? Jag fattar verkligen inte hur den här sajten kan existera - så nu ber jag er om hjälp. Kan någon förklara?

Update: Nu bloggas och twittras det friskt om sajten. Även utanför Sverige. Får se hur många dagar det tar innan nyheten når de "stora" medierna. Och kul att följa hur nyheten nu sprider sig som en löpeld.
Update 2: Nyheten toppar nu Knuff.se. Får se hur lång tid det tar innan svenska och utländska tidningar skriver om det här.
Update 3: Det har gått ett och ett halvt dygn och Hdmt har problem att hantera alla besökare. Just nu går sajten inte alls att nå. För några timmar sedan meddelades det på sajten att kapaciteten skulle förbättras inom 24 timmar.
Update 4: Nu verkar sajten fungera alldeles utmärkt igen. I alla fall för mig.

Panelprat om drömmar

Igår var jag på Good Morning 2019, Stockholm School of Entrepreneurships 10-årsjubileum. Det var en trevlig tillställning med en hel del kul folk; Eric Wahlforss, Andreas Ehn, Anna Omstedt Lindgren, Sara Öhrvall med flera. Jag satt även med i en liten prat-panel på temat "Entrepreneurship as a means of fulfilling your life and your dreams".




Tack Björn Falkevik att du filmade. Och Magnus Lindkvist gjorde ett grymt jobb som moderator.

Friday, November 6, 2009

Mina favvisar från 24hbc

Jag gillar inte att plocka ut favoriter från 24 Hour Business Camp. 24hbc är inte - och ska inte vara - en tävling. Så länge man kommer till Hasseludden och gör sitt bästa, och jobbar hårt, så är man en vinnare, helt enkelt. Men nu när Bonnier korat sina favoriter, och Wyatt är på gång, så känner jag att det vore lite kul att lyfta fram mitt eget perspektiv på vad som är lyckade 24-timmarsprojekt.



Som jag nämnde i ett blogginlägg förra året, så är min tanke med 24hbc att man ska försöka göra häftiga saker med enkla medel. Det handlar alltså inte om att bygga komplexa tjänster, eller att briljera med sina avancerade programmeringskunskaper. Tvärt om. Jag tycker att den ultimata reaktionen på ett 24hbc-projekt är:
"Jäkla ****! - det där hade jag också kunnat göra!"
Ta exempelvis the Million Dollar Homepage. Dela upp en webbsida i 1000 x 1000 pixlar, och sälj vare pixel för en dollar. Tar en timme att göra. Vem som helst kan göra det. Men du måste vara först. Enkelhet är en dygd. Både rent design- och funktionsmässigt, men även kommunikativt. Jag tycker att det är lyckat om sajtidé går att både förstå, komma ihåg och börja använda på 10 sekunder.

Med detta sagt - här är några av mina egna favvisar från 24hbc:
  1. Viktpuls.se. Logga din vikt på nätet. Sjukt enkelt både att förstå och komma igång med. Tror att sajten lätt skulle kunna få 100.000-tals användare bara i Sverige. Själv har jag loggat in varenda dag sedan 24hbc :)
  2. Tweetedbrands.com. En lista över varumärken det tweetas om. That's it. Alltså ursäkta mig, men kan det bli enklare? Ändå är det här är den sajt från 24hbc som fått absolut mest uppmärksamhet. Redan efter ett par dagar hade den blivit omnämnd i allt från USA till Sydkorea, och kontaktade av ett tiotal mega-företag som ville köpa mertjänster.
  3. Svarbanken.se En fråga/svar-sajt. Enkel. Snygg. Grymt domännamn. Min mamma fattar med en gång och kan börja använda den direkt.
  4. Radioboxen.se Social radio. Tar 10 sekunder att komma igång.
  5. Röstfacit.se. Hur har våra riksdagsledamöter röstat i olika frågor? Pang-enkel sajt som fyller ett stort demokratiskt behov. Hoppas den expanderas till alla frågor. Utvecklingspotentialen är stor.
  6. Bjud.in Håll koll på dina festinbjudningar. Enkelt och användbart. Kolla screencasten.
  7. Folksomvet.se. Prata med någon som vet. Jättekul, enkel idé med stor potential. Om du själv har kunskap inom något område - så gå med.
  8. Areyouwithme.at. Team:a ihop dig med andra, och gör saker tillsammans. Enkel och kul idé och enkel design. Fyller ett behov - och funkar lika bra i hela världen.
  9. Pantamycketmera.net Bli av med pantburkarna. En skojig, enkel idé och enkel design och interaktion.
  10. Hitparade.se Topplista över de mest nedladdade filmerna. Enkelt genomförande. Byggd i Wordpress, med data från Pirate Bay. Grymt användbar sajt, även om man själv inte laddar ner.
Jag har med flit inte tagit med mitt eget projekt, andra projekt som var mer avancerade, hade tyngre affärsmodell, coolare kod, sexigare layout. Häftiga saker med enkla medel, det var mitt kriterium för den här listan. 48 helt suveräna projekt är inte med på den här listan och jag skulle egentligen vilja nämna dem allihopa.

Här är hela listan - har du andra kriterium så uppmuntrar jag dig att leta upp dina egna godbitar.

Saturday, October 31, 2009

Alla projekt från 24hbc

24 Hour Business Camp är över, för denna gång.

Jag har nu sammanställt alla de olika bidragen på 24hbc-bloggen, så att du kan rösta på dina fem favoriter.

Om du har svårt att välja vem som ska få din röst så rekommenderar jag att du kollar in videon med enminuts-pitcharna som alla team fick hålla på slutet. Jag lovar, det är bra underhållning!

PS. Själv byggde jag Inflytande.se - en sajt som mäter inflytandet hos 87.000 svenska bloggar. Om du diggar den, så rösta på den. Om du inte diggar den - rösta på något annat. :)

Här är fler bilder från 24hbc:


Klicka på fullscreen så blir det roligare.

Mer om 24 Hour Business Camp kommer inom kort. Jag är i alla fall enormt imponerad av bidragen. Så mycket skaparglädje. Inspirationen kommer räcka för lång tid framöver.

Wednesday, October 28, 2009

Min packning inför 24hbc



Här är grejjorna jag tar med till 24hbc i eftermiddag!
  • Wifi-router
  • 3G-router och USB-dongel
  • Dator
  • Extra batterier (i fall att)
  • USB-minne
  • iphone
  • + en Red Bull som jag hittade i kylen :)
wifi-routern är tyvärr av den billigaste sorten, så om om du också ska med på 24hbc och har en router hemma skulle det verkligen vara toppen om du kan ta med den. Ett par extra wifi-routrar räddade campet förra gången.

3G-routern och USB-dongeln gör att några av oss kan dela på en gemensam 3G-uppkoppling. Den lär säkert behövas också.

Iphonen är bra eftersom den även funkar som 3G-modem vi bluetooth (tack vare internet tethering).

En bra grej att veta: Om man har en Mac är att man enkelt kan "dela ut" sin egen internetuppkoppling via wifi. För att göra det går man in på:

System Preferences > Internet & Network > Sharing >Internet



Som jag sagt tidigare - om du ska på campet så ta gärna med din egen usb-dongel / wifi-router / 3g-router. Det kommer du inte att ångra. :)

PS. Badkläder, Yukata (japansk morgonrock) och tofflor får man på Hasseludden.

Tuesday, October 27, 2009

Snart är det dags!

Nu börjar det dra ihop sig. Imorgon klockan 17.30 går båten till Hasseludden Yasuragi, och 24 hour business camp. På torsdag klockan 12.00 sätter vi igång och jobbar. Hela programmet finns här.

Själv är jag 100% oförberedd, och faktiskt inte ens bestämt mig för vad jag ska bygga. Men jag är sjukt peppad. Läs min presentation på 24hbc-bloggen.



  • Medierapportering: Stockholm School of Entrepreneurship har precis lagt upp pressreleasen för 24hbc. Om du känner några bra journalister som borde rapportera om eller från 24hbc så tipsa dem gärna.
  • Tävling. En av 24hbc-deltagarna, Christian Davén, utlyser en helt egen tävling, där man kan vinna 24 timmars gratis webbutveckling. Så har du en 24timmars-idé (men inte tid, lust eller kunskaper i programmering) så kan du få den genomförd av Christian. Ganska fint erbjudande, eller hur? Nackdelen med att jag sitter i juryn för att utse den vinnande idén, är att jag själv inte kan delta som tävlande... Kolla in Davids egen pressrelease och beskrivning av tävlingen.
  • Ny iPhone-app för mina kartsajter. En annan 24hbc-deltagare, Prakash, har nu släppt en iphone-app som bygger på API:et för mina kartsajter. Den heter iKartor (skärmbilder), och går nu att ladda ner från AppStore. Andra som byggt app:ar för mina kartsajter har jag skrivit om här och här. Apparna skiljer sig lite från varandra - så välj den som du tycker verkar bäst.
Om du kommer på 24hbc så ses vi där. Annars hoppas jag att du följer Joakim Jardensbergs och Björn Falkeviks livevideo-rapportering.

Wednesday, October 21, 2009

Några 24hbc-tips

Här kommer några tips om hur man förbereder sig inför 24 hour business camp. Jonas Lejon och Thord Daniel Hedengren som bägge var med förra gången har också bloggat på samma tema.
  1. Spåna på massor av idéer. Som jag sagt förut är det en bra tips att skriva ner alla sina affärsidéer i ett dokument någonstans. Där kan idéerna få leva och utvecklas, mutera och knoppa av sig.
  2. Välj en riktigt enkel idé. Till 24hbc - välj din enklaste idé. Tanken med 24hbc är inte att försöka genomföra vilken idé som helst på kort tid - utan att i förväg bestämma sig för en idé som lämpar sig för formatet. Om du tänker att det där borde man kunna göra på en eftermiddag, så är du förmodligen på rätt spår. Den gyllene kombinationen (som man som entreprenör alltid liksom letar efter) är: "enkelt att genomföra + tydligt behov + lukrativt".
  3. Reducera, reducera. De flesta idéer är för komplicerade. Så testa att reducera dina idéer till deras enklaste beståndsdelar. Ta bort precis allting som inte behövs och koka ner idéerna hårda små buljongtärningar. Det är en universell regel att saker snabb växer i komplexitet. Så den riktigt stora utmaningen är att göra något enkelt men användbart. Tvärtom mot vad många tror så är det faktiskt svårare att göra något enkelt är något komplext.
  4. Bygg med klossar som du är van vid. Kan du Ruby on Rails - använd det. Kan du Wordpress - använd det. Kan man bygga en affärsidé enbart på Wordpress - absolut. Kan man bygga en affärsidé endast på Twitter? Säkert :)
  5. När klockan tickar: Prioritera. Lägg inte tid på sådant som inte är helt nödvändigt. Fokusera på att skapa den grundläggande funktionaliteten. Fokusera på att bli färdig. Småfixande kan man göra sist av allt, i mån av tid.
Som ni märker handlar de flesta av mina punker om själva idéarbetet. För min del så att tanken med 24hbc inte att man ska bygga något väldigt avancerat - utan något väldigt enkelt. Visst, 24hbc handlar om att jobba hårt... men kanske framför allt om att jobba smart.

:)

Tuesday, October 20, 2009

Snart är det dags!

Häromdagen kombinerade jag nytta med nöje och åkte ut till Hasseludden Yasuragi för att bada, koppla av och för att rekognosera lite inför 24 Hour Business Camp.

Det var riktigt trevligt. Inför den här omgången av 24hbc så gjorde jag faktiskt en hel del research och kollade upp minst ett 20-tal konferensanläggningar i Stockholmområdet, men det gick faktiskt inte att hitta något annat ställe i Hasseluddens kaliber.







En sak som är kul är att de ansvariga på Hasseludden är väldigt laddade inför att vi ska komma. Vår kontaktperson, Fredrik, har flyttat på sin semester...

Just nu jobbar dom dessutom extra för att skapa press på Telia Homerun, som levererar den trådlösa internetuppkopplingen på Hasseludden. Dom har sagt att det ska gå att boosta den. Det håller vi tummarna för, när jag var där nu så låg uppkopplingen på 4,5Mbit/1,5Mbit (upp/ner) vilket kan bli tight när vi ska ut på nätet 120 personer på samma gång.

På min iPhone med Telia 3G fick jag 1,5Mbit/0,5Mbit, och på en dongel med operatören 3 lite mindre än så. Om du ska med så glöm inte att ta med din 3G-dongel du också. Annat man kan ta med sig är en trådlös router, en 3G-router... och annan teknisk utrustning som man tror kan komma till användning. :)

Wednesday, October 14, 2009

Ted street view

Om du bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö så kan du ha sett mig swisha förbi på en cykel under helgen. Det jag pysslat med är lite som Google street view. Fast Google har inte tillgång till min avancerade trehjuling...



Uppdatering: Två dagar efter mitt inlägg så går Google ut och berättar att... dom också har skaffat en trehjuling. Jag säger som Niklas - vilka copycats. Men jag ger mig. Deras ser tuffare ut än min...

Friday, October 2, 2009

24hbc - pepp.

Nu börjar det dra ihop sig - om mindre än fyra veckor är det dags för 24 hour business camp. Jag börjar känna mig enormt peppad nu...

Två nätters övernattning på Hasseludden Yasuragi är inte helt fel. Ni som var med förra året vet vad jag tänker på; tvagning med trätunna, de varma utomhusbaden, teppanyaki-middag och att få promenera runt i en morgonrock med laptopen under armen i två dagar. Helt enkelt så man önskar att man hade det på jobbet varje dag... :)

Preparing the cloud Bloggy.se getting ready for Teppanyaki Morgondoppet på 24hbc DSC_0465

En sak som jag också verkligen gillar med Hasseludden är möteslokalen, Fuji. Jag har kollat in många konferensanläggningar i Stockholmsområdet och det är sjukt svårt att hitta stora lokaler som är ljusa, inspirerande och har högt i tak. Jag tycker att det är någonting med "vanliga" konferenslokaler som kan kännas lite kvävande... Visst, det skulle vara kul att hacka loss med 120 likasinnade var som helst, men jag tror att miljön tillför något och ger extra energi. (Jag har hört att det finns undersökningar som visar att skolelever presterar märkbart bättre på proven om dom sitter i lokaler med högt i tak, och det har liksom etsat sig fast...)

DSC_0471 Koncentrerade DSC_0500

Under de senaste dagarna har det varit bra drag på 24hbc-bloggen och i Twitter-kanalen med hashtaggen #24hbc. Lite nyheter:
  • Bonnier R&D kommer att ha en efterfest på Allmänna Galleriet kvällen efter 24hbc.
  • Bonnier R&D kommer dessutom att kora en egen vinnare, som får 250.000 kr i annonsering i Bonnier-medier. (Wow!)
  • Det finns massor av öppna API:er som man kan använda sig av. DI.se, Headweb.se, Boktipset.se, Workey.se, Expressen.se, Svd.se, Blocket.se. För att nämna några.
  • Glesys sponsrar med VPS:er till deltagarna. (Alltså virtuella servrar.) Jag kör själv en VPS där och det är något jag verkligen kan rekommendera. Det fina är att man kan växla upp och ner mellan olika vps-alternativ så att man anpassar kapaciteten om sajten skulle växa eller krympa. Dessutom har Glesys bra support i form av ett vps-forum. Så mitt tips att man sätter upp och förbereder sin VPS redan nu. Att förbereda miljön är inte fusk, tycker jag. :)
  • TechCrunch och Internetworld kommer att delta som mediepartners.
  • Och sist men inte minst så kommer Björn Falkevik och Joakim Jardenberg att delta på 24hbc och live-blogga och sända live-video, så alla kan följa vad som händer mer eller mindre i realtid!
För egen del kommer jag att teama ihop mig med Henrik Berggren. Vi har en suverän 24timmars-idé. En riktigt enkel, men välbehövd tjänst med internationell potential. Fast frågan är om Bonnier kommer att gå igång på den? 250.000 kr i annonsering är ju inte fy skam, så kanske borde man byta affärsidé och bygga något som dom gillar istället. Vi får se.

Ett stort tack till Stockholm School of Entrepreneurship som har tagit på sig allt jobb med att anordna 24hbc den här vändan. Utan er skull det inte bli något. Stort tack till Marie & Elis, som drar hela det tunga lasset. Sänd dem gärna en vänlig tanke!

Och en sista liten grej... Ni har väl inte missat avknoppningen 24 hour Sörmland, som gick av stapeln i Eskilstuna för ett par dagar sedan? Det verkar som att enerigin där var riktigt bra. Nu kan man kolla in och rösta på de olika tjänsterna som skapades. Jag är riktigt impad av resultaten.

Ses snart!

Avslutning IMG_2395

Monday, September 28, 2009

Blogipedia nu med fräsiga grafer!

Ni såg min Blogipedia-teaser häromdan, eller hur? Nu är de historiska graferna implementerade över hela sajten, och så här ser det ut om man exempelvis söker på Joakim Jardenberg.



(Här är graferna för FRA-lagen, Booli, Mogi och Patrick Swayze.)

För väldigt omskrivna fenomen (exempelvis Blondinbella, Mogi, Elin Kling och Kissie) så saknas det en del historisk data, därför kan kurvan bli högertung. Med tiden så kommer kurvorna att bli bättre och bättre.



Det skulle vara kul om ni vill hjälpa mig att kategorisera fler inlägg. Om ni inte redan är medlemmar på Blogipedia så joina här.

Hoppas ni gillar uppdateringarna. Och det är inte slut än - jag har fler roliga grejer på lut :)

Friday, September 25, 2009

Nu är 24 Hour Sörmland igång!

24 hour Sörmland är ett event inspirerat av 24 hour business camp som arrangeras i Eskilstuna. Det drog precis igång (för en halvtimme sedan!) och imorgon klockan 15.00 får vi se resultaten.

Här kan man läsa mer om 24 Hour Sörmland och på Twitter kan man följa händelseförloppet i realtid (med hashtaggen #24hoursormland). Även IDG har uppmärksammat det hela.

Kör hårt!

(Update: Och vips är mitt inlägg upp-plockat av Blogipedia.)

Wednesday, September 23, 2009

Blogipedia - en liten teaser

Snart händer det nya spännande grejer på Blogipedia.com. Här kommer liten teaser till er som gillar bloggdata. Vilken av nedanstående tidslinjer över blogginlägg tror ni tillhör:
  • FRA-lagen?
  • Patrick Swayze?
  • Mogi?
  • Booli?










Som ni vet är färgkodningen fakta positivt neutralt och negativt . :)

Tuesday, September 22, 2009

Allakartor-app för iPhone och Android

Det har varit så mycket med Blogipedia de senaste veckorna att jag inte hunnit blogga om något som är minst lika rafflande - nämligen att Allakartor.se nu finns som nedladdningsbar app både till iPhone och Android-telefoner!



Bägge apparna är utvecklade helt fristående, utan min direkta inblandning, med hjälp av API:et till mina kartsajter. Hur coolt är inte det? iPhone-appen till vänster har hackats ihop av Hugo Wetterberg i Malmö och Android-versionen till höger av Martin Dahl i Lund. (Ingen av dem kände jag sedan tidigare, och jag har fortfarande inte träffat någon av dem. Hur jäkla internet är inte det?)

Här kan du läsa vad Hugo och Martin själva säger om iphone-app:en och android-app:en. Ett antal mobilbransch-bloggar har också skrivit om apparna - läs mer på iphonebloggen iPhone24 eller androidbloggen Swedroid.

Android-appen är gratis, men iPhone-appen kostar 7 kr. Bägge apparna har mig veterligen laddats ner i stora mängder de senaste veckorna. iPhone-appen hamnade på topplistan över mest nedladdade appar i App-store redan efter ett par dagar!



Eftersom jag själv har en iPhone så använder jag nu iPhone-appen flitigt. Speciellt cafekartan och wifikartan är extremt smidiga att ha i mobilen för min del. Jag har ingen Android-telefon (ännu) men till min glädje träffade jag nyss Björn Falkevik här på il caffé och på Björns HTC Hero fick jag precis för första gången chansen att testa Android-appen in real life. :)





... och den funkar också väldigt bra. Det ska poängteras att bägge apparna utvecklas löpande. På Android-versionen kan man redan nu logga in och recensera direkt i appen, och samma funktionalitet kommer i en uppgradering till iPhone-appen inom kort. Därefter är det bilduppladdning direkt från appen som står i tur. :)

Apparna kommer förhoppningsvis att bli ännu mer användbara om drygt en månad. För då planerar jag att släppa (ta-da!): Restaurangkartan.se. Jag ser verkligen fram emot att kunna sitta på en restaurang och ladda upp mina mat-bilder direkt på webben.

Om du inte redan laddat ner en app så hittar du apparna i iPhone App Store (här är en direktlänk!) och i Android Market.

Wednesday, September 16, 2009

Blogipedia, nu med fräsig widget

Som ni kanske vet släppte jag sajten Blogipedia.com för knappt två veckor sedan. Det har varit ganska hektiskt sedan dess. Sajten var inte *riktigt* klar när jag släppte den, och inledningsvis pallade sajten inte riktigt trycket. Precis som när jag lanserade Annonskartan.se så krävdes det lite fixande för att severn återigen skulle spinna som en katt.



Blogipedia har hittills varit ett enormt kul projekt, och jag märker hur jag själv kan fastna framför den och sitta och småskratta åt vissa inlägg. Extra kul är det att se vad folk har att säga om lite udda fenomen. Som massagestol, kristdemokratin, bloggar eller Cheap Monday. Trot eller ej, men Blogipedia har redan gjort massor för mina kunskaper i nutidsorientiering.

Det hela började i alla fall med en trevlig releasefest på Galleri Moln på Marken (/Kit Arkitektur). Kolla in de fina bilderna som Martina tog. Sajten har sedan dess fått en hel del uppmärksamhet, både på bloggar och på Twitter. Imorse gjorde TKJ en liten intervju med mig och Dagens Media verkar också ha nåt på gång också.

Emanuel Karlsten var en av dem som uppmuntrade mig att bygga Blogipedia, och han har även sporrat till att ta fram en blogg-widget. Ett gäng bloggare har redan stoppat in widgeten på sina sajter!



Nu väntar jag med spänning på att Blondinbella, Elin Kling, Ebba von Sydow eller någon i deras kaliber ska klistra in den. Mogi har också hört av sig och sagt att det kanske är på gång. Man kan självklart stoppa in widgeten för precis vilket ord som helst; det behöver inte vara det egna namnet utan det går lika bra att skapa en widget för liberalismen, kapitalismen, livet eller döden. :)

Blogipedia kommer att fortsätta utvecklas under de närmsta veckorna. Stay tuned.

Och sist men inte minst, TACK till alla medlemmar som hjälper till att tagga inläggen. Utan er skulle det inte bli någonting alls. Tillsammans har vi redan taggat över 15.000 texter som fakta/positivt/neutral/negativt. Tjohoo!

Bonusvideon med Jonathan Harris - en av mina inspirationskällor:

Friday, September 4, 2009

Nu är den live!

Välkomna till Blogipedia.com. Blogipedia är lite som Wikipedia - fast med information från bloggar.



Nu ska jag fira lite, men mer info om sajten kommer inom kort.

Uppdatering: Just nu verkar sajten ha lite problem. Haha. Så typiskt. Jag jobbar på att lösa det men löser det sig inte så kolla tillbaka om nån dag. :o

Uppdatering 2: Sajten rullar på bra nu. Nu kan man signa upp sig som medlem, också!

Uppdatering 3: Nu finns även en blogg-widget för Blogipedia. Kolla i högermenyn här på bloggen. Mer info inom kort...

Snart är det dags!

Om tre timmar och 40 minuter ska jag släppa min nya sajt!

Jag kodade in på småtimmarna i natt och är nu i alla fall så pass klar att jag vågar visa upp den. Lite extra-grejer som jag inte hunnit bli klar med får tillkomma efteråt. :)

Tuesday, September 1, 2009

Inspiration comes from listening to Matt

Nu på fredag klockan 16.00 kommer jag att släppa en ny sajt! Som vid några tillfällen tidigare så kommer jag att hålla sajten hemlig fram tills det är dags, så stay tuned. Än så länge är sajten inte helt klar och jag kodar järnet för att bli klar i tid.

Det här är inte en ny kartsajt. Inspirationen till den här sajten kommer faktiskt från Matt Cutts. För ungefär en månad sedan tipsade jag om ett bra videoklipp med Matt, och jag blev själv så inspirerad att jag bestämde mig för att bygga en snarlik tjänst, typ. Initialt tänkte jag att sajten kanske var lite för simpel för att ens lansera. Men när jag var på Sweden Social Web Camp visade jag demon för lite folk inpå småtimmarna, och responsen var så pass positiv att jag bestämde mig för att släppa den. Bland annat Mattias Östmar har bloggat om sajten och även Emanuel Karlsten har varit pådrivande efter campet. :)

Här kommer en liten teaser. Tanken med sajten är att svara på frågan: "Vem är du?". Som ett exempel, vem är Matt Cutts? Här är svaret, enligt min nya sajt...



Här är klippet med Matt Cutts, som var min inspiration:



En annan källa till inspiration är We feel Fine, en väldigt fin och konstnärlig sajt som jag blev väldigt lycklig över när jag upptäckte för ett par år sedan.

Tuesday, August 25, 2009

Min summering av SSWC

Sweden Social Web Camp är ett webb-event som gick av stapeln på Tjärö i Blekinge den 21-23 augusti 2009. 286 personer träffades på den vackra ön för att diskutera webben och sociala medier under uppsluppna former. Här kommer min personliga summering.
  • Mr Krax. Olof byggde Mr Krax av gamla pappkartonger natten innan campet och Hinke programmerade ihop en röst åt honom i bilen på väg ner till Blekinge. Mr. Krax hämtade alltså tweets med hashtaggen #mrkrax, och läste upp dem med sin robotröst i det stora tältet. Hoppas folk gillade honom lika mycket som jag!
  • Det mest intressant föredraget var Joakim Jardenbergs bergspredikan om att svenska myndigheter borde "öppna upp" och dela med sig av data. Jag kan bara instämma. Joakim Jardenberg är en mycket vältalig person och en av få människor jag känner till som kan trollbinda en hel publik i 40 minuter utan några som helst tekniska hjälpmedel.
  • 24 hour business camp. Det pratades en hel del om 24HBC och jag tog jag tillfället i akt att ragga deltagare till näsa version som går av stapeln på Hasseludden den 28-30 oktober.
  • Iphone-appar. Det var väldigt kul att se Appcorns finfina SSWC-app, och jag passade även på att demonstrera den kommande Allakartor-appen (!) som skapats av Hugo Wetterberg på GoodOld, baserad på mitt kart-API.
  • Mitt nya *hemliga* projekt. Framåt småtimmarna passade jag även på att demonstrera pre-beta-versionen av mitt nya lilla blogg-wiki-projekt. Och folk verkade verkligen gå igång på det! Emanuel Karlsten twittrade väldigt uppmuntrande.
  • Henrik Berggren blev TechCrunchad under lördagskvällen. Citysounds.fm är ett projekt som jag tror kan bli precis hur stort som helst. Jag tror att potentialen är 100.000-tals besökare om dagen. Inte illa för en 15-timmars mashup...
  • Mogey, Pördey. SSWC var en bra tummelplats för att få reda på vad som faktiskt händer där ute på nätet nu för tiden. Jag kände inte till henne tidigare... men Mogi är ett modernt blogg-PR-geni som borde kunna ge min gamle marknadsföringslärare Michael Dahlén hjärtklappning. Kolla in hennes ordboksvideo! Att hon på kort tid gått från 5.000 till 10.000 läsare om dagen förvånar mig inte. Det här är sjukt viralt, själva definitionen av ett modernt meme.
  • Iphones batteritid. Iphone funkar bra i stan men ska man ut på äventyr och använda GPS:en under lång tid måste man ha en batteribackup, annars funkar det verkligen inte. Idag ska jag köpa en batteri-gadget till min iPhone.
  • Väl hemma i stan igen hade jag fått ett brev med en present från Tore Friskopp med vänner, som var med på förra 24hbc. Wow. Tack allihopa, det värmde verkligen! Läs själva:

  • Så om ni gillade SSWC så tycker jag att ni ska skicka en varm tanke, ett vänligt blogginlägg eller varför inte ett DeliCard (!) till Tomas Wennström. SSWC var ett fantastiskt välordnat event. Tack Tomas. :)

Friday, August 21, 2009

Introducing: Mr. Krax

Sitter just nu i bilen på väg ner till Sweden Social Web Camp (SSWC). Med på färden är mina vänner Olof Mathé och Henrik Berggren. Dessutom delar jag baksätet med en helt ny bekantskap som Olof skapade under natten. Mr. Krax.

Mr. Krax är än så länge ganska tystlåten här bak i bilen, men Henrik sitter i framsätet och hackar ihop ett program som ska ge honom en egen röst.

Förhoppningsvis är Mr. Krax en riktigt pratsam typ innan vi kommer fram till Blekinge.



Update: Vi är nu på Mc Donalds i Mjölby, och Mr. Krax är riktigt talför. Ni som kommer på SSWC får snart träffa honom. :)