Om man exempelvis söker efter sushi nära Sankt Eriksplan på Eniro så får man tre träffar. Ett av dessa ställen finns inte längre. Men det värsta av allt: majoriteten av de sushiställen som faktiskt finns i närheten existerar inte på Eniro. På Sushikartan finns tre gånger så många sushiställen inom samma område.
Eniro listar totalt 340 sushiställen, men om man rensar ut dubletter och felaktigheter får man unegfär 200-250 resultat som är korrekta. Som en kontrast finns det på Sushikartan.se 508 sushiställen. Alltså ungefär dubbelt så många som på Eniro. Och felaktigheterna på Sushikartan är - faktiskt - nästintill obefintliga.
Hur sjutton kan det komma sig? Två anledningar:
- The wisdom of crowds. Initialt hade jag stoppat in cirka 230 sushiställen på Sushikartan. (Det var alla som jag själv kunde hitta!) Men sajtens användare har sedan lagt in ytterligare 280 ställen. De har även gjort över 600 uppdateringar av själva grundinformationen (adresser, telefonnummer, öppettider osv) och skrivit nästan 6000 recensioner.
- Nischat är bättre. Det är helt enkelt lättare att skapa engagemang kring nischat innehåll. Och det är enklare att ha ett användarvänligt och inbjudande gränssnitt om man bara gör en sak i taget, jämfört med om man försöker göra "allt" på samma gång.
- På Wifikartan började jag med att stoppa in cirka 100 ställen med gratis wifi. (Det var alla jag själv kunde hitta.) Användarna har sedan fyllt på med ytterligare över 300 ställen.
- På Cafekartan har användarna tipsat om över 900 caféer, och gjort över 1700 uppdateringar. Det finns nu fler caféer på Cafékartan.se (2243) än på Hitta.se (2001) och Eniro.se (792).
- Till Kyrkokartan tillhandahöll Svenska Kyrkan en databas med cirka 3300 kyrkor. Användarna har sedan dess stoppat in ytterligare 200 kyrkor, och gjort över 800 ändringar i databasen. Super-användaren Barbro Thörn har satt korrekta koordinater på många hundra kyrkor som Svenska kyrkan själva inte kunde positionera. Hon har dessutom själv recenserat 1776 kyrkor och laddat upp 5887 bilder.
Jag har kritiserat Eniro och Hitta en del nu. Men även Google Maps ger dåliga resultat för de flesta nischade geografiska sökningar. Kolla in den här sidan för att hitta sushi i Stockholm som inte ger någon speciellt bra översikt. Och för wifi i Stockholm är resultaten riktigt konstiga. Ändå puffar Google sina egna kartor hårt i sökresultaten.
Målsättningen med mina kartsajter har delvis varit att komplettera Google, och hjälpa till att göra resultaten i Google bättre för nischade geografiska sökningar som "sushi Mariatorget" och "badplatser Fårösund" osv.
Därför känns det extra tråkigt att Google svartlistat de flesta av kartsajterna. Och med hänvisning till "duplicate content", vilket faktiskt ÄR felaktigt.
Flera av kartsajterna är sommarbetonade - framför allt Badkartan. Det är i sommartid som folk behöver sajten och är villiga att bidra till det gemensamma bygget, med egna recensioner, bilder och tips.