Friday, December 10, 2010

Snabba reflektioner från KTH

Tillbaka från KTH och min lilla gästföreläsning i kursen Social Media Technologies. Trevliga studenter, och allmänt skoj. Jag pratade en del om windows of opportunites och hur "vanliga" företag sällan utnyttjar dem, eller utnyttjar dem för sent.

Ny teknik öppnar för nya möjligheter men det fungerar inte att tillämpa tekniken som en afterthought. Man måste helt enkelt utgå från tekniken från början, och bygga helt nytt, utifrån de nya tekniska förutsättningarna.

Jag hade turen att bygga min tidningsverksamhet under 2003-2004 när möjligheterna att tjäna pengar på Google var enorma. Några år senare hade just det fönstret börjat stängas.

Så, var finns det ett window of opportunity på nätet idag? Jag skulle säga at Facebook Graph API är ett vidöppet fönster, som skapar massor av nya möjligheter att bygga grymma tjänster. Så, API:et har nu funnits i ett halvår nu. Vem har utnyttjat det?


Innovationen kommer inte att komma från några vanliga svenska företag. Svenska webbyråer håller hög klass... men så länge de bara konsultar så kommer det aldrig att komma några riktigt nya saker. Jag syftar inte på "share"-knappar nu, utan om att bygga helt nya tjänster, baserat på API:et.

Här har högskolestudenterna en fantastisk möjlighet. De har möjligheten att verkligen experimentera. (Jag var tvungen att visa klippet från filmen The Social Network, där Mark Zuckerberg hackar ihop Facemash i sitt studentrum.)

Jag ställde frågan till eleverna: Hur många av er kodar? Tyvärr alldeles för få händer i luften:


På frågan: "Har du kollat in Facebook Graph API" var det bara en kille som räckte upp handen:



Detta i den sista föreläsningen, i kursen Social Media Technologies på KTH. Well. Jag hoppas att några av dem som lyssnade blev inspirerade och går hem och hackar lite nu. :)

Experiment med Facebook API

Här är ett litet experiment inför min föreläsning på KTH idag. Du kan lika:a de av mina sajter som du gillar. Sedan kan jag hämta ut resultatet av omröstningen från Facebooks API. Du får gärna hjälpa till!


Vilka av mina sajter tycker du bäst om?

Blogipedia.com:

Politometern.se (med Martina):

Sushikartan.se:

Restaurangkartan.se:

Hotellkartan.se:

Annonskartan.se:

Jobbkartan.se:

Inflytande.se:

Auktionsfynda.se (med Hinke o David):

Kyrkokartan.se:

Badkartan.se:

Cafekartan.se:

Wifikartan.se:

Uppsatser.se:

Avhandlingar.se:

Facebook API



Härom veckan var jag och föreläste för ett gäng entreprenörs-sugna 18-åringar, på SMUS 2010. Illustration Olle Torgny. Fler bilder här. Några av dem som var på plats var Annika Lidne, Love Sahlin, Björn Falkevik och Gustav Holmström. Förhoppningsvis fanns det några unga Zuckerberg:s i publiken.

I eftermiddag ska jag förbi KTH och föreläsa på en kurs om "sociala media technologies". Hoppas innerligt att många som går den kursen själva kodar. Vi får se. Jag försökte förbereda mig lite igår kväll genom att kolla genom Facebooks Graph API, men det resulterade tyvärr bara i att jag inte kunde sova för att jag fick så många idéer på saker som borde byggas. Damn it!

Det här är helt öppen data, visste ni det? Det häftiga är att man kan göra mycket coolare grejer med Facebooks API än med själva Facebook...

Wednesday, December 8, 2010

Teaser. Snart händer det nya saker!

Jag ber om ursäkt för att jag varit lite tyst på sistone. Det innebär inte att jag latar mig, utan tvärtom att jag har en hel del på gång. Har suttit i djupt code-mode ett par veckor nu. Snart är det dags för lansering av ett par nya sajter. Här kommer en liten teaser, i form av en bild:


En närbild:


Kan ni gissa vad det är för ny tjänst jag sitter och kodar på?

Thursday, November 18, 2010

Barbro och det magiska numret

I natt, runt halv ett-tiden, blev jag pingad av Barbro på Facebook. Hon berättade att hon nått den magiska gränsen. Så här ser hennes profilMinkarta ut just nu:



Japp, tio tusen uppladdade bilder. Ganska otroligt eller hur? Merparten av bilderna har Barbro laddat upp på Kyrkokartan, men hon har gått över "kart-gränsen" och är nu också den mest aktiva recensenten på Restaurangkartan.

Häromdagen träffade jag ett par vänner som letar efter en bra kyrka att gifta sig i. De är 30-åringa innerstadsbor - men de kände väl till Barbro Thörn.

Just nu har Kyrkokartan.se runt 20.000 besökare i månaden. Tack vare Barbro (och Mårten Gustavsson, Mikael Mogren, Johan Bredenberg, Tom Wollecki och alla de andra som bidragit) har sajten väldigt bra information om nästan alla kyrkor i Sverige.

Lite smått fantastiskt, egentligen. Rent procentuellt är det ganska få människor som bidrar, på webben. Men dessa människors arbete kommer väldigt många andra till del. Är det inte ett ganska fint exempel på hur internet kan fungera?

Wednesday, November 10, 2010

Jeffrey Norris från NASA

Just nu är jag på en utvecklar-konferens i Malmö som heter Öredev. Lyssnade precis på Jeffrey Norris från NASA. Han använde en cool presentationsteknik i 3D, för att beskriva hur månlandaren tog sig hem från månen.


På fredag kl 10.15 ska jag hålla min presentation, så om någon av er är på Öredev hoppas jag att ni kommer och lyssnar.

Wednesday, October 6, 2010

Lite bättre sök

Sökfunktionen på kartsajterna (Restaurangkartan, Cafekartan etc) är sedan igår lite bättre på att hantera udda stavningar. Till exempel "Peter Dumplings" istället för "Peeters Dumpling".



En petitess kan tyckas. Men God is in the details. På kartsajterna jobbar jag mycket med de små men viktiga detaljerna just nu.



Nu ska det också tilläggas att en sökfunktion aldrig blir perfekt.

Se på Google. Googles stavningskontroll bygger på historiska sökningar. För att det ska funka behöver man stora mängder sökdata. Så det blir i de flesta fall ganska meningslöst att försöka bygga ett sånt system själv. En fantastisk grej, däremot, vore om Google kunde öppna ett API till sin stavningskontroll.



Nu ska det tilläggas att LIBRIS här i Sverige ganska nyligen släppte ett öppet rättstavnings-API. Du kan läsa om API:et på Opendata.se. Rättstavningarna baseras på sökningar i LIBRIS bibliotekskataloger.

Så här ser det ut om man frågar efter en rättstavning till "suhsi":



Ganska bra, eller hur? Väldigt bra jobbat, LIBRIS!

Jag skulle gissa att rättstavnings-API:et fungerar bäst för sådana sökningar som en bibliotekstjänst är mest van att hantera. Det vill säga, böcker, författare, akademiska termer, etc. Testa själv. :)

Tuesday, October 5, 2010

Opendata.se - svensk öppen data

Som en kul grej har jag satt ihop en enkel (men funkis) sajt som heter Opendata.se.

Tanken är att skapa en ordentlig sammanställning över svenska API:er och öppna datakällor. Alltså data som vi kan använda för att bygga nya tjänster.



Många offentliga datakällor finns redan sammanställda på Opengov.se - men där finns som sagt bara offentlig data. Till Opendata.se kan vem som helst submitta ett API, även vanliga företag och privatpersoner.

En privatperson som upptäckte sajten lite prematurely har redan byggt ihop ett gratis och öppet API över alla svenska postnummer. En grymt bra grej, faktiskt.

Nu hoppas jag att folk vill hjälpa mig med att komplettera sajten, så att sammanställningen blir bra. Hjälp gärna till!

Tuesday, September 28, 2010

Smakgrafen. Interaktiv!



Här är nu den interaktiva smakgrafen (the taste graph) över användarna på Minkarta. För att utforska grafen behöver du flash.

Kolla om du kan hitta dig själv i grafen!



Förslagsvis kollar du på grafen i helskärmsläge. Du kan anpassa "node size" för att tydligare se noderna, alltså personerna. För att zooma in och ut är det enklast att använda kontrollerna.
  • Nodernas färger representerar Stockholm (grön), Göteborg (blå), Malmö (röd) och övrig (grå).
  • Nodernas storlek representerar hur många recensioner man skrivit på Minkarta.
Som ni ser skiljer sig den interaktiva smakgrafen mycket från den sociala grafen. Som jag nämnt tidigare är personer med liknande smak vanligtvis inte personer du känner.

Några tydliga skillnader mellan smakgrafen och den sociala grafen:
  • Smakgrafen har fler kluster.
  • I smakgrafen ser man tydligare kluster baserat på stad.
  • I smakgrafen står färre användare helt utanför grafen.
Inom ett par dagar ska jag skriva ett separat inlägg med analys och implikationer. För dig som vill förstå sociala medier.

Monday, September 27, 2010

Och var befinner du dig i smakgrafen?

Förra veckan skrev jag om var du befinner dig i den sociala grafen och tog fram interaktiv grafik som du själv kunde utforska.

Jag berättade även lite om det här med smakgrafen. The taste graph. Nu tänkte jag berätta mer, och börja visa lite grafik!



Jämfört med tidigare är det inte lika självklart att du känner igen personerna i bilden. Men Ted Valentin, Martina Lind, Nikke Lindqvist, Olle Lidbom, Henrik Torstensson är kanske några av namnen som låter lite bekanta?

Det som är kittet i ovanstående grafik är inte de sociala relationerna utan de smakmässiga relationerna. Det är alltså mycket möjligt att personer som är nära varandra inte känner varandra. Det som för folk samman är den gemensamma smaken.

Per Åström och Tilde Ma känner förmodligen inte varandra. Men deras smak för dem mot varandra i grafen.

Så här ser hela smakgrafen ut, just nu:



Som ni ser har smakgrafen helt andra egenskaper än den sociala grafen. Exempelvis ser man hur användarna mycket tydligare grupperar sig efter stad. Stockholm (grön), Göteborg (blå) och Malmö (röd).

Man kan även urskilja andra kluster. Som sushiälskare och kaffe-connoisseurer. Och ett mycket tight kluster med hängivna kyrkorecensenter:



Imorgon ska jag publicera en interaktiv smakgraf. Som du själv kan utforska.

Eftersom smakgrafen baseras på vad du gillar, så krävs det att du recenserar ungefär 10 olika ställen för att du ska dyka upp i smakgrafen.

Gå in och recensera minst tio ställen på Restaurangkartan, Cafekartan, Hotellkartan eller någon av de andra kartorna innan imorgon klockan 12.00, för då börjar jag skapa den nya interaktiva grafen!

Och: om ett par dagar ska jag skriv lite analys. Det är inte av kuriosa-intresse jag diskuterar de här sakerna. Att kunna förstå och tolka de här graferna är viktigt om du på ett eller annat sätt håller på med sociala medier. Jag lovar.

Thursday, September 23, 2010

Den sociala grafen. Interaktiv!


Som jag utlovade igår så har jag skapat en interaktiv social graf över användarna på Minkarta. För att utforska grafen behöver du flash. Det är inget du kan göra på din mobiltelefon.


Förslagsvis kollar du på grafen i helskärmsläge. Du kan anpassa "node size" för att tydligare se noderna, alltså personerna. För att zooma in och ut är det enklast att använda kontrollerna.
  • Nodernas färger representerar Stockholm (grön), Göteborg (blå), Malmö (röd) och övrig (grå).
  • Nodernas storlek representerar hur många followers man har på Minkarta.
Jag har lite bråttom just nu, så får återkomma med lite analys lite senare.

Nästa vecka kommer jag att visa hur the taste graph ser ut. Alltså hur dessa personer förhåller sig till varandra smakmässigt (inte socialt). Den grafen ser helt annorlunda ut.

För att "the taste graph" ska bli bra så krävs det att medlemmarna recenserat några olika ställen. Nu är det inte de sociala relationerna utan de faktiska recensionerna som står i fokus.

Wednesday, September 22, 2010

Var befinner du dig i den sociala grafen?

I förra veckan berättade jag om skillnaden mellan the taste graph och the social graph. Jag vet inte hur många som hängde med i det resonemanget, så därför tänkte jag nu berätta lite mer, och visa lite spännande grafik som jag har tagit fram.



Känner du igen personerna i bilden? Det här är användare på Minkarta - och hur de förhåller sig till varandra i the social graph.

En "graf" är ett nätverk, det vill säga ett antal noder och relationerna mellan dem. Noderna på Minkarta.se är användarna, alltså Joakim Jardenberg, Nikke Lindqvist, Jennifer Bark, Jonas Lejon, Björn Falkevik med flera. Relationerna är de sociala kopplingarna mellan dessa personer, vem som följer vem.

Så här ser HELA den sociala grafen ut på Minkarta:

  • Det stora klustret till vänster är personerna i den svenska "sociala medier"-bubblan.
  • Halvmånen är Minkarta-användare som har kopplat sitt konto till Facebook, men som än så länge saknar relationer med andra användare på sajten.
  • Och här och var ser vi små nätverk som börjar växa fram, men som är ganska löst formade.

Vad är det ni ser i bilden ovan? Jo: Jehanna följer Björn Gadd och Robin Jakobsson, och de följer henne tillbaka. De relationerna är ömsesidiga. Michaeldrazic följer Jehanna - men den relationen är enkelsidig.

I morgon tänkte jag publicera en interaktiv social graf, där du själv kan utforska alla de sociala relationerna på Minkarta.

Vill du själv vara med och se var du befinner dig i den sociala grafen?

Se då till att bli medlem på Minkarta, och börja följa dina Facebook-vänner.

Helst innan klockan 12.00 imorgon. Då ska jag skapa den nya grafen.

Monday, September 20, 2010

Expandera kartan

Måndag morgon. Lite svårt att sätta igång idag. Det känns lite konstigt att prata om något annat än valutgången. Men den här bloggen handlar ju inte om politik. Jag fortsätter att följa den aktuella utvecklingen på Politometern, och hoppas att ni gör detsamma.

I alla fall: tänkte berätta om en ny grej som jag släppte för en timme sedan på kartsajterna. Nere i kartans hörn finns en ruta med texten "expandera kartan". Klicka och du får en karta som täcker bägge kolumnerna.



Det här gör att det blir enklare att hitta ställen med hjälp av kartan.

En ganska enkel lösning - men med mycket bang for the buck tycker jag. Hoppas ni gillar den!

Friday, September 17, 2010

Bevaka auktioner på Auktionsfynda

Eftersom det är svårt att konkurrera med riksdagsvalet så väntar jag med fler kartsajters-nyheter till nästa vecka. Jag har mycket kvar att berätta om kartorna...

Som ett litet intermezzo tänkte jag passa på att nämna några av uppdateringarna på Auktionsfynda.se. Sveriges främsta (och enda!) sökmotor för auktioner.



Henrik, David och jag jobbat stegvis med att göra sajten bättre och mer användarvänlig.
  • Sajten har flyttat till en ny server och är nu snabb som blixten. De allra flesta sidor levereras på mindre än en halv sekund.
  • Nu kan man bevaka sökord. Så nästa gång det kommer grejer från Josef Frank, Stig Lindberg, Annika Kihlman, Ed Hardy så missar man dem inte.
  • Bättre bildvisning. Alla bilder är klickbara och visas i en stor fin lightbox.
...och lite annat smått och gott. Också en del grafisk förändringar. Kolla in den!

Thursday, September 16, 2010

De som gillar X gillar även Y

Det här är en ny funktionalitet på kartsajterna, som påminner lite om exempelvis Amazon, där man ju får tips på "de som köpte boken X köpte även boken Y".

Så här ser det ut nu när man går in på t.ex. Restaurangkartan och kollar in restaurang Brofästet i Hornstull:



Ju fler som recenserat ett ställe, desto bättre blir förslagen.

Det här låter kanske som en ganska enkel och självklar funktion. Men det vara faktiskt en av de funktioner som var allra svårast att få ihop så att den blev riktigt, riktigt bra.

Jag labbade i nästan två dagar, viktade en massa olika variabler, och testkörde till slut fem olika helt olika algoritmer innan jag blev nöjd.

Nu tycker jag att funktionen ger riktigt bra förslag. Vad tycker ni?

Tuesday, September 14, 2010

Nyhet på kartorna: Öppettider med mera

Som jag skrev i gårdagens inlägg händer det mycket på Restaurangkartan, Cafekartan och de andra kartsajterna just nu.

En förbättring som inte har något med "the taste graph" eller andra algoritmer att göra (men ändå är en ganska stor förbättring!) är att man nu kan se öppettider och en massa annan info om ställena. Så här kan det se ut:



Exemplet kommer från SHIP i Helsingborg. Om info saknas om något ställe som du gillar så kan du självklart stoppa in den.

Monday, September 13, 2010

Minkarta först i Sverige med the taste graph?

Medlemmar på Minkarta.se, Restaurangkartan.se, Cafekartan.se etc har nog lagt märke till att det händer mycket på sajterna nu.

Här är några exempel på vad som händer:
  • Hitta, och följ, dina vänner från Facebook
  • Logga in med Facebook
  • Posta dina recensioner och bilder till Facebook
  • Hitta andra medlemmar med samma smak
  • Få tips på ställen du borde gilla, baserat på tidigare recensioner
  • De som gillar detta ställe (X) gillar även (Y)
  • ...och en hel del andra grejer
I webbsammanhang pratas det mycket om "the social graph". Men mina experiment under de senaste månaderna tyder på att det är "the taste graph" som är the next big thing på mitt område. Så här kan det se ut:



Om du håller på med sociala medier, så läs på om the taste graph och vad exempelvis Hunch gör inom lokalt sök. Det är spännande grejer.

Under de närmsta dagarna tänkte jag berätta mer om alla förändringar som sker på Minkarta. Om du inte är medlem ännu, så är det här ett lysande tillfälle att bli det. För du måste vara medlem, och ha recenserat ett par ställen, för att kunna ta del av the taste graph. Du blir medlem på Minkarta genom att klicka här.

Tuesday, September 7, 2010

Entreprenörskap - jaha, varför då?

Igår var jag på ett seminarium på riksdagen om hur ny teknik kan göra världen bättre. Med Carl Bildt, med flera. Joakim Jardenberg var också där, och var snabb att blogga om det.

Seminariet var OK. Men det som var roligast för min egen del var, precis som vanligt, samtalen efteråt. Bland annat fastnade jag i en diskussion med Mikael Zackrisson på Veckans Affärer om entreprenörskap. Våra perspektiv skiljde sig åt en del, så vi hamnade ganska snabbt på en slags meta-nivå. Vad är poängen med entreprenörskap, egentligen? Vad är målet, så att säga?

Affärspressen beskriver för det mesta entreprenörskap och nyföretagande ur vad man kan kalla ett "investerarperspektiv". Nystartade företag är intressanta för att man kan köpa aktier i dem, och bli rik. Eventuellt så kan grundarna bli rika när dom säljer företaget, och är intressanta att skriva om då (men först då)! På det hela taget handlar det om att få avkastning på ett investerat, monetärt, kapital.

Politiker ser på entreprenörskap ur ett annat perspektiv. "Jobbperspektivet". Det handlar först och främst om att nya företag skapar nya jobb, och i viss mån, men i mindre utsträckning, om att företagen skapar skatteintäkter till staten. Samtliga partier faller idag över varandra för att hylla entreprenörskapet - till och med Lars Ohly verkar positiv:



Eftersom det är affärspressen och politikerna som styr över samtalet om entreprenörskap så är det dessa två perspektiv som dominerar. Sannolikheten är ganska stor att det är något av dessa perspektiv folk väljer när de pratar om entreprenörskap.

Det är tråkigt, för bägge perspektiven missar själva kärnan i entreprenörskapet. Det är en ganska själlös bild av entreprenörskap som målas upp. "Bli rik". "Skapa jobb". Jaha?

Om jag typ var 15 år, varför skulle jag *bry mig*?

Först och främst, låt oss skilja på entreprenörskap och nyföretagande.

Politiker använder ofta ordet entreprenörskap istället för nyföretagande för att det låter lite sexigare. Men det är tveksamt om Lars Ohly egentligen ser någon större distinktion. Det finns dock en viktig skillnad. Nyföretagande är för det mesta helt vanlig "business as usual", men entreprenörskap kräver något inslag av innovation. Man skulle kunna säga att nyföretagande förhåller sig till entreprenörskap på samma sätt som squaredance* förhåller sig till breakdance.

Inte heller affärspressen brukar göra någon större skillnad mellan begreppen. Du kan bli rik även på företag som inte är det minst innovativa.

Bägge perspektiven missar kärnan, som sagt. Vad är det affärspressen och politikerna missar?

Gör din egen grej.

Det som driver mig, som entreprenör, är viljan att forma mitt eget liv. Att göra min egen grej, skulle man kunna säga. Att vakna på morgonen och själv få bestämma vad jag vill göra med min dag. Det är skaparglädjen och kreativiteten, inte önskan att bli rik, som gör att jag jobbar hårdare än vanliga löneslavar. Skaparglädjen infinner sig när man följer sina infall. Det är då man får flow och kan sitta uppe och jobbar tills sent på natten. Att tjäna pengar är viktig del av mixen - men inte som ett mål i sig utan som ett av flera medel för att uppnå frihet och självständighet.

Att göra sin egen grej är det sista steget i Maslows behovstrappa. Det är självförverkligandet.

Som ni kanske minns var jag inne och nosad på det här i videon från Startup Day.



Det här är lite ett annat sätt att se på "nyttan" med entreprenörskap.

Mikael Zackrisson och jag diskuterade som hastigast vad som är "bäst" - ett städföretag med 1000 anställda, eller 1000 unga entreprenörer med varsin laptop. Så här ser det ut, beroende på vilket perspektiv du anlägger:
  • Ur skapa-jobb-perspektivet är det ungefär lika bra. 1000 jobb är 1000 jobb.
  • Ur bli-rik-perspektivet är städföretaget bättre. Det kan vara ett investeringsobjekt och kanske ett sätt för några personer att bli riktigt rika.
  • Ur det tredje perspektivet är 1000 egna entreprenörer bättre. Det innebär ju så många, många fler som gör något vettigt med sina liv.
Det är det här perspektivet som gör att jag som webb-entreprenör känner att jag har mer gemensamt med Marit Bergman än med Carl-Henrik Svanberg. Jag blir mer inspirerad av gymnasiestudenter som säljer muminmuggar än av halvtrista företag som Episerver.

Kort och gott, det som är kul är folk som gör sin egen grej. Jag tror också att det är det fokuset som gäller om man vill uppmuntra unga människor att starta eget. Jobben, skatteintäkterna och allt det andra kan få komma som positiva bieffekter.

Några inlägg jag skrivit tidigare, lite på samma tema:
_______________
* Traditionell squaredance följer förutbestämda instuderade koreografier. Modern squaredance kan tydligen vara mer kreativt. (Jag kollade Wikipedia.) Så jag syftar på den traditionella varianten. :)

Wednesday, September 1, 2010

37503 iPhone-användare kan inte ha fel!

Det är mycket med appar nu...

Det allra senaste är att Anders Wikström (på Sticky Beat) gjort en Android-app med namnet Hungrig?, baserat på Restaurangkartans API. Så här ser den ut!






Om du har en Android-telefon så testa den gärna! Än så länge kan man inte recensera och ladda upp bilder direkt i appen, men enligt Anders så kommer inom kort (förmodligen i nästa uppdatering).

Sedan tidigare finns även Android-appen Allakartor.se (utvecklad av Malmö-bon Martin Dahl). Testa gärna den också - de är gratis bägge två.

Ju fler appar desto bättre. De olika apparna har sina egna fördelar. Det blir extra tydligt på iPhone-sidan. Det finns just nu tre olika iPhone-appar som baseras på API:et till mina kartsajter:
  1. Badkartan.se (gratis, utvecklad av Mobiento)
  2. Allakartor.se (gratis, utvecklad av Hugo Wetterberg)
  3. iKartor (7kr, utvecklad av Prakash på Applified Ideas)
Alla har haft lite problem med uppgraderingen mellan iOS3/iOS4, men de flesta av problemen har nu lösts eller kommer att lösas inom kort.

Och kolla in det här:



Under det senaste året har Allakartor-appen fått 37 503 nedladdningar. Det är ju ganska fantastiskt.

För ganska exakt två år sedan bloggade jag om att vi behövde 100 000 iPhones i Sverige för att utvecklingen skulle ta fart. Sedan ett tag är vi där. Och oj vad det händer saker på app-fronten nu!

Vill du också bygga något kul med mitt API så skriv gärna en rad. Eller läs mer om Allakartor-API:et på Opendata.se. :)

Wednesday, July 28, 2010

Connecta med min blogg!

Insåg nyss att jag har dålig koll på vilka som läser min blogg. Så nu har jag lagt till Google Friend Connect på bloggen.

Om du läser min blogg skulle jag verkligen bli jätteglad om du vill joina. Här till höger.

Ju bättre koll jag får på dig som läser, desto bättre koll får jag på vad jag borde skriva om!

Friday, July 23, 2010

Vad motiverar oss?


Enligt filmen motiveras vi alltså av:
  1. Autonomy.
  2. Mastery.
  3. Purpose.
Visst påminner det lite om min presentation från Startup day?
  1. Freedom.
  2. Creativity.
  3. Money.
.. var mina punkter då. Via Alexis Fellenius.

Tuesday, July 20, 2010

Den politiska bloggosfären - så ser den ut.

Under sin presentation på Ted x Almedalen visade Martina den extremt coola visualisering av den politiska bloggosfären som vi tagit fram ur Politometern.



Cirka 2.000 bloggar och 20.000 länkar, visualiserade. Du kommer att älska det. Kombinationen av den detaljerade grafiken och de läckra inzoomningarna i Prezi är ganska unik. Själv skulle jag gärna vilja ha grafiken som en mega-plansch där hemma.



Efter Martinas presentation var det några som drog parallellen till Hans Rosling, vilket var kul. Hans Rosling är en av mina stora idoler, kanske en av de mest spännande svenskar vi har.

En kul grej är att Martina även kan ta fram skräddarsydda visualiseringar för specifika politiska frågor. Så om ditt företag, din organisation eller ditt parti vill veta hur en viss fråga "ser ut", skriv en rad till Martina. Bra visualiseringar skapar både förståelse och är visuellt hänförande - på gränsen till konst.

Här nedan kan du kolla på hela presentationen med Martina. Den börjar ganska exakt tio minuter in i klippet:



PS. Som en sommarbonus vill jag även passa på att tipsa om Hans Roslings senaste presentation, från Ted @ Cannes.

Tuesday, July 6, 2010

SCB-hack för öppnare data

Uppdatering: Tyvärr funkade hacket inte riktigt som det ska. Det är någon kaka eller session eller något som spökar till det. Och min tid för detta rann ut. Säg till om du *verkligen* behöver det här hacket - då kanske jag kan fixa till det. Eller om du själv är utvecklare och vill ha koden (i php + curl) och själv vill fixa till den och dela med dig av den, till allas glädje!

Som ni kanske känner till så är Martina och jag på Almedalsveckan i Visby. I dag lunchade vi med Cecilia Westström Simonsson, som är avdelningschef på kommunikationsavdelningen på Statistiska Centralbyrån, SCB. Vi hade ett riktigt långt och trevligt samtal, som var ovanligt svårt att slita sig från.

Det vi diskuterade var hur SCB kan göra sina databaser mer tillgänglig för externa innovatörer. Hur de kan göra det lättare för företag, individer och organisationer att använda och vidareutveckla informationen, integrera den i sina tjänster eller bygga helt nya spännande tjänster baserat på den.

Har man bara tillgång till bra data, så kan man nämligen bygga otroligt spännande och sammhällsnyttiga tjänster, på kort tid. Och Statistiska Centralbyrån sitter på en guldgruva med data.

Om ni inte har sett det här klassiska TED-talket med Hans Rosling, kolla in det. Mot slutet av klippet (runt 15 minuter in) pratar han om hur problematiskt det är att så mycket bra statlig data är svårtillgänglig. Som han säger: "The Data is hidden, down in the databases".



Så hur ser det ut på SCB? Jo, det finns faktiskt massor av bra data tillgänglig i nedladdningsbart format i statistikdatabasen på SCB:s hemsida. Men ett stort problem, som det ser ut just nu, är att man inte kan "spara frågor". Om man vill hämta samma datafil med jämna mellanrum så måste man gå in och ta fram den manuellt varje gång. Man kan alltså inte hämta den per automatik, varje natt.

Det är ett stort hinder, som gör det svårt att få tillgång till aktuell data. Enligt Cecilia är detta något som SCB jobbar på. Kanske blir man klar till årsskiftet... Eller kanske någon gång nästa år... Cecilia berättade, till min fasa, att Hans Rosling faktiskt varit i kontakt med dem - men att samarbetet föll på att denna funktionalitet inte fanns hos SCB.

Jag gillar att lösa problem, och jag blev lite rastlös av det hela. Så ikväll har jag byggt ihop ett eget litet hack, som åtgärdar den här bristen hos SCB. :)

En timmes programmerande var faktiskt allt som behövdes, och nu man kan hämta rapporter från SCB med en permanent länk! Det är lite ugly, men det funkar i alla fall.

Hans Rosling - det skulle vara kul om du vill använda dig av detta!

Så här gör du:
  1. Använda Mozilla Firefox som webbläsare.
  2. Gå in och installera Firebug som plug-in till webbläsaren.
  3. Gå nu på SCB:s statistikdatabas på webben och ta fram den statistik du vill ha. Exempelvis befolkningen i Sverige, efter ålder och kön. Välj fil-formatet Excel-fil. Klicka på fortsätt.
  4. Du kommer nu till sidan med resultaten. Nu klickar du på ikonen för Firebug och hitta de variabler som postats till sidan. Klipp ut textstycket med alla variabler!
  5. Gå sedan till http://www.allakartor.se/dev/scb/ och klistra in variablerna i rutan där.
  6. Klicka på skicka. Om allt går rätt så får du nu fram en permanent länk. Den länken kan du alltid använda framöver.
Du behöver alltså bara göra detta en gång, och du får en permanent länk till datafilen. En "sparad fråga" helt enkelt. Så slipper du vänta i ett år, eller mer, på att SCB ska fixa det.

Här är en exempelsökning, som hämtar en Excel-fil med befolkningen i Sverige, efter ålder och kön: http://www.allakartor.se/dev/scb/?id=13

Slutsats:

Det här är en liten bit på vägen för utvecklare som vill bygga tjänster på data från SCB.

Förhoppningen är naturligtvis att SCB inom snar framtid tar till sig från önskemålen från oss externa utvecklare, och både underlättar och börjar aktivt uppmuntra till extern innovation kring datan. Då kan det hända väldigt spännande saker.

Sverige har bra data - så det är viktigt att den kommer till användning. Som sagt, kolla på Hans Roslings talk, det är ett av de bästa TED-talken som någonsin gjorts.

För dig som är tekniskt lagt och vill veta vad jag gjort:
  • Sök-variablerna du klistar in sparas i min databas, och får en egen länk.
  • Varje gång du hämtar länken postas sökning på nytt mot SCB.se (via Curl). Från resultatsidan hämtas länken till den nya datafilen.
  • Mitt script redirectar dig automatiskt (med en 301-redirect) till den nya datafilen.
Behöver du mer hjälp, kolla på bildinstruktionerna:

Punkt 3. Ta fram statistiken:



Punkt 4. På resultatsidan, gå in i Firebug. Klicka på fliken Net, och sedan Alla.



Klicka på POST SaveShow.asp och sedan på Post-fliken:



Scrolla sedan ner så hittar du textblocket med alla variablerna, som du kopierar.



Punkt 5: Klistra in variablerna på


Klar:

Thursday, July 1, 2010

PSI-lagen, äntligen dags!

Idag är det den första juli. Det innebär att något som kallas PSI-lagen går igenom. Det låter lite småläskigt (en ny övervakningslag?) - men det är det inte.

PSI-direktivet innebär kortfattat att svenska myndigheter uppmuntras att göra all den samhällsnyttiga data de sitter på enkelt tillgänglig för externa utvecklare. PSI står för Public Sector Information.

Så vad innebär det i praktiken? Låt mig ta ett exempel. En myndighet jag själv har erfarenhet av är Arbetsförmedlingen. Att de platsannonser som kommer in till dem inte finns enkelt tillgängliga i ett nedladdningsbart format (exempelvis som XML) är ganska crazy. Lediga jobb är ett bra exempel på samhällsnyttig information, som det ju ligger i hela samhällets intresse att sprida och vidarutveckla. Hade XML-filen funnits hade jag kunnat bygga Jobbkartan.se (min tjänst för att hitta jobb lokalt) på halva tiden.

Det finns 100-tals andra myndigheter som sitter på data som skulle kunna göra samhället bättre, bara den blev enkelt tillgänglig.

Det handlar inte heller om några stora kostnader. Arbetsförmedlingen har 60 anställda utvecklare, hörde jag vid något tillfälle. Att skapa en natttlig export av databasen, i XML, tar kanske en timme. Det kräver ingen ny hårdvara. Det är, kortfattat, hur enkelt och billigt som helst. Så varför görs det inte?

PSI-direktivet är lite som en spark i baken till myndigheterna. Kom igen nu!

Nästa vecka är jag på plats i Almedalsveckan i Visby. Martina och jag har en lunch inbokad med SCB, en guldgruva när det handlar om myndighetsdata. Och: Om du som läser det här representerar någon myndighet och vill prata lite om öppen data så haffa mig i Almedalen.

Nedan kommer ett upprop till myndigheterna (via Jonas Lejon och Joakim Jardenberg) som jag återpublicerar.

Kära generaldirektörer, låt oss tillsammans göra världen bättre!

Ni sitter sedan många år tillbaka på stora mängder data som är intressant ur flera aspekter. Det handlar om information som vi skattebetalare redan betalt för. Olika aktörer i samhället kan vidareutnyttja information för olika ändamål, t.ex. genom skapandet av nya e-tjänster, såväl kommersiella och ideella. Men ofta har det varit förknippat med stora kostnader och svårtillgängliga lösningar. Äntligen ser vi en ändring komma till stånd.

Lagen vi väntat på sedan 2003...

Att vi entreprenörer kan ta del av denna information även elektroniskt har vunnit laga kraft sedan idag, den 1:a juli 2010. Den så kallade PSI-lagen (Prop. 2009/10:175) öppnar upp för stora möjligheter att skapa tjänster som förbättrar vardagen för oss alla.

Att ni själva sitter på kunskapen att förädla denna information i viss mån är mycket möjligt, rent av sannolikt, men om fler får möjlighet att jobba tillsammans så kommer garanterat resultaten att bli ännu bättre. Det saknas sannerligen inte internationella exempel på de effekter man får av att släppa publikt data tillgängligt för vidareutnyttjande.

Vi vill därför uppmana alla myndigheter och deras chefer att snarast börja arbeta i PSI-direktivets anda och uppfylla den intention som lagen speglar. Citerar från regeringskansliets sida om PSI – vidareanvändning av information:

”Syftet med lagen är att främja utvecklingen av en informationsmarknad genom att underlätta enskildas användning av handlingar som tillhandahålls av myndigheter.”

För att detta ska bli verklighet krävs i praktiken ett API till era tjänster. Vi vill därför med detta brev uppmärksamma er på behovet av att ni skyndsamt öppnar upp en sådan möjlighet. Först då kan vi börja jobba på allvar, och först då kan både ni, vi, lagstiftarna och samhället se den fulla nyttan av den utveckling som startar nu. Vi är många som är villiga att hjälpa till, så se det här brevet också som en utsträckt hand. Dialogen är igång, nu är bollen er.

Ovanstående text är i huvudsak författad av Jonas Lejon (ansvarig bland annat för tjänsten govdata.se), bearbetad av Joakim Jardenberg (bland annat projektledare för Makten och Öppenheten) och helt fri att kopiera, bearbeta och vidarebpublicera enligt CC0.

Tuesday, June 22, 2010

Politometern.se widgetized!

I förra veckan släppte Politometern.se en läcker widget. Kolla in högerkolumnen här på bloggen så ser du hur den ser ut!

Som ni märker är det övervägande är Piratpartister och Folkpartister som länkar till min blogg. Hur kommer det sig? Är blogagare fråndet rödgröna blocket inte intresserade av internet och entreprenörskap? Svårt att säga. Men uppenbarligen misslyckas jag med att nå ut till bloggare med dom partitillhörigheterna.

Widgeten är ett kul sätt att visualisera var man befinner sig i det politiska spektrat. Flera hundra politiska bloggare har redan lagt upp widgeten på sina bloggar, vilket är enormt kul!

Men en sak som jag vill understryka är att man inte behöver ha en politisk blogg för att lägga upp widgeten. (Min blogg är ju inte politisk!) Vem som helst kan alltså lägga upp den. Så här skulle det se ut om Blondinbella la upp widgeten på sin blogg:



Mest sossar - men ganska blandat. Så här skulle det se ut om Alex Schulman la upp den:



Oj, enbart socialdemokrater som länkar till honom. Lite skumt, men så är det. Om du själv har en blogg så kan du testa widgeten här!

Monday, June 21, 2010

Rögrund Weekend 2010



I helgen vare jag ute på Rögrund i Stockholms Skärgård. Det var en person som hade hyrt ön och dragit ihop ett kul gäng med hackers och visionärer.

Andreas Ehn (fd. CTO, Spotify), Andreas Mattsson (VP Engineering, Spotify), Eric Wahlforss (CTO, Soundcloud.com), Alexander Ljung (CEO, Soundcloud.com), Johannes Wagener (Utvecklare, Soundcloud.com), Olof Mathé (Product strategist, Skype), Jonas Lejon (grundare Bloggy.se, GovData.se), Ola Sevandersson (Grundare Pixlr.com), Tomas Wennström (Grundare Sweden Social Webcamp, Hittarecept.se, Vackertvader.se), Johanna Eriksson (webbutvecklare), Henrik Berggren (Medgrundare Citysounds.fm), David Kjelkerud (Medgrundare Citysounds.fm), Gustav Enekull (Marketing Manager, Dice/EA Games), Tom Söderlund (Medgrundare, A Different Game, grundare, Zyked). Och så jag, Ted Valentin.

Jag hade en väldigt trevlig och produktiv helg. Bröllopet i Stockholm missade vi dock helt och hållet. Förlåt Victoria :)

Sunday, June 13, 2010

Inspiration - Nathan Myhrvold

Läste i Superfreakonomics om Nathan Myhrvold, vd och grundare av Intellectual Ventures. Hittade sedan den här videon med honom, hos Charlie Rose. (Filmen är i flash.)



En riktigt inspirerande kille, som också kan ge en vissa mindervärdeskomplex. Kanske känner vissa av er redan till honom, men jag gjorde det inte.

En sak som jag inte kan låta bli att tänka när jag ser sådana här typer är: Finns det några liknande människor i Sverige? Eller har det svenska skolsystemet lyckats eliminera alla dem som helt enkelt är för smarta för sitt eget och för omgivningens bästa? Det hör ju nämligen till saken med Nathan att han gick ut gymnasiet när han var 13, började universitetet när han var fjorton, och blev doktor i teoretisk och matematisk fysik när han var 23.

Jag undrar om det hade varit möjligt i Sverige. Min erfarenhet av den svenska grundskolan var att den gjorde sitt bästa för att motarbeta dem som var riktigt smarta. (Dit räknar jag inte mig själv.) I förorten där jag växte upp var grundskolans filosofi att ingen skulle försöka vara bättre än någon annan. Men när jag var 16 så var jag ett utbytesår i USA, i en håla i Nebraska. Där visade sig filosofin vara att alla kunde vara bäst på någonting. Det handlade bara om att man skulle hitta sin talang. Så, nu fick jag det sagt också. :)

Tuesday, June 1, 2010

Google - the content producer?

A few days ago I read an article in the New York Times about Google and the antitrust concerns.

There is something called competition law. Basically, companies are not allowed to use their dominant position in one market to offset fair competion in another. A good example is when Microsoft bundled Internet Explorer together with Windows, using their dominant position in operating systems to take over the market for web browsers as well. Killing Netscape.

So what's the problem with Google? According to the article in New York Times:
"Increasingly /.../ Google presents links to its own services, like maps, Youtube videos, local business results and product search listings. Executives argue that providing these easily accessible results clearly benefits users. Rivals claim that this is self-serving, and that Google promotes its content even though there may be better material elsewhere." (my bolded italics)
Sad to say, I have to agree. Don't get me wrong - I love Google. Google has enabled me - and millions like me - to build a business on the internet. Without Google I wouldn't exist. Google provides the infrastructure in almost every aspect of my business. But - it is becoming more and more of a real *issue* for us web developers, and for the healthy competition on the internet, that Google is promoting more and more of it's own content in the search results. Let me give you a few examples from my own business - then judge for yourself.

One of the websites that I run is called Sushikartan.se. If you are a sushi-eater in Sweden, you might have used it. It's sort of the top-of-mind sushi website here, with user-generated sushi listings, reviews and pictures from sushi places.

Let's look at Google, and what the search results currently look like when you search for "sushi Stockholm".



As you see, Google pushes it's own map to the top of the search results. And then, below the Google map, there are two results for Sushikartan.se.

To begin with, why does my website, Sushikartan, score well on Google? Mostly because people like the website and link to it from their blogs. It gets a lot of love, basically. The same logic, however, does not apply to Google's own map: It's at the top of the search results not because the content is so good - but because Google decided to put it there.

If you work for Google, you could argue that the Google map is better and benefits users more - and that self-promotion at the top of the search results is justified. So is that true in this case? I don't think so. I'll give you the facts and you judge for yourself. Let's compare the result on Google Maps with the result on Sushikartan, from four different perspectives:

1. Result page:
  • Google Maps: If you click on the link to Google Maps you come to this page. I think most users would agree that the selection of sushi places is sort of confusing. It does not give you a lot of clues as to where to go.
  • Sushikartan: If you click on the link to Sushikartan you get an alfabetical list of all sushi places in town. You can also order the listings according to the places that have gotten the best reviews. The list is based on many thousand reviews, and it *really* shows you the best sushi places in town.
2. User reviews:
  • Google Maps: Google has user reviews, but there are very few. Most sushi places on Google Maps have not been reviewed at all. A well known place like Roppongi has only 2 reviews on Google Maps.
  • Sushikartan: The average suhi bar has at least 10 reviews. A popular place like Roppongi has 57 reviews on Sushikartan.se - almost 30 times as many as on Google Maps.
3. The number of listings
  • Google Maps: About two thirds of all sushi places in Stockholm are missing completely. It's hard to say why, exactly.
  • On Sushikartan there are almost three times as many sushi places as on Google Maps.
This is obviously a huge difference. A 10% difference would be a competitive edge for most services. Now we are talking about 300%. On Google Maps, a search for sushi around Odenplan in Stockholm gives 15 results.



On Sushikartan.se a search within the same area gives 49 results.



You probably agree that this is sort of a problem for Google Maps? But - there's more.

4. Erraneous listings
  • On Google Maps, for a search around Odenplan, almost 50% of the listings that do appear are plain wrong. Places are listed on the wrong address - like postal address instead of visiting address. Places that have closed, or changed name or owner long ago, still appear. If you go to Street View, you can see some of these errors by yourself. Here are just a few of the errors for this small sample search:


Solna Sushi? That's probably the postal address.



As you can see, that's a bakery, not a sushi place.



That is not a sushi restaurant.



That place is a sushi restaurant. But it's been called Esa Sushi for the last two years. Before that there was a café there.
  • On Sushikartan, the listings are updated continously by the users, and the results are around 99% correct.
To conclude: If you want to find a good sushi place in Sweden it would be a bad idea to base you decision on Google Maps instead of Sushikartan. I think you agree? You would quite likely end up in the wrong place of town, looking for a place that does not exist. You would at the same time be missing out on all the good places that actually do exist.

An what about the Google Map at the top of the search results? I think you would agree that the Google Maps is promoted at the top of the search results not because it is better - but because it is Google.

For a service like mine, though, it's hard to compete with the company that is supplying the infrastructure.

What's more: If you search for sushi in your mobile phone, the results are even more skewed in Googles favour. All the "local results" below point directly to Googles own business listings.



Simply, there's no way for Sushikartan to compete here, even though Sushikartan has a great mobile version, and a bunch of iPhone Apps, too.

As I said before, I think Google is fantastic in almost all aspects. In this case though, I think Google is over-using it's dominant position.

In USA, Google was recently in talks about buying Yelp, the leading local business review website. Personally, I thought that would have been a really bad idea. I was almost losing my faith when I heard about it. When the deal didn't go through, I was happy. A deal like that would effectively have killed the competition in the US for local business review websites.

The thing I love about Google is that it gives raison d'etre to many millions of small, diverse content producers all over the world. But when Google step by step is taking ownership over the content in the search results - it's effectively killing many of those wonderful small markets that is once helped create.

I hope someone at Google is reading this. (@Matt Cutts, @Stina Honkamaa)

If you ask me, Google should avoid owning content - and instead focus their energy on creating even better ways to find, make sense, and organize. Stay true to the motto: "Organizing the world's information" - and stay away from "Owning the world's information".

In the case of local business reviews, there's an opportunity for Google to do what it does best: To aggregate, organize, and make searchable all the worlds local content. Not a lot of companies can do that - Google can. Instead of owning content, Google can encourage content producers to supply the listings with geographical meta tags so that Google can make all sorts of "semantic" sense out of it and put together a killer search function. And I would guess that's where the real money is, too.

To put it short: Innovate in search, don't imitate in content.