Wednesday, July 28, 2010

Connecta med min blogg!

Insåg nyss att jag har dålig koll på vilka som läser min blogg. Så nu har jag lagt till Google Friend Connect på bloggen.

Om du läser min blogg skulle jag verkligen bli jätteglad om du vill joina. Här till höger.

Ju bättre koll jag får på dig som läser, desto bättre koll får jag på vad jag borde skriva om!

Friday, July 23, 2010

Vad motiverar oss?


Enligt filmen motiveras vi alltså av:
  1. Autonomy.
  2. Mastery.
  3. Purpose.
Visst påminner det lite om min presentation från Startup day?
  1. Freedom.
  2. Creativity.
  3. Money.
.. var mina punkter då. Via Alexis Fellenius.

Tuesday, July 20, 2010

Den politiska bloggosfären - så ser den ut.

Under sin presentation på Ted x Almedalen visade Martina den extremt coola visualisering av den politiska bloggosfären som vi tagit fram ur Politometern.



Cirka 2.000 bloggar och 20.000 länkar, visualiserade. Du kommer att älska det. Kombinationen av den detaljerade grafiken och de läckra inzoomningarna i Prezi är ganska unik. Själv skulle jag gärna vilja ha grafiken som en mega-plansch där hemma.



Efter Martinas presentation var det några som drog parallellen till Hans Rosling, vilket var kul. Hans Rosling är en av mina stora idoler, kanske en av de mest spännande svenskar vi har.

En kul grej är att Martina även kan ta fram skräddarsydda visualiseringar för specifika politiska frågor. Så om ditt företag, din organisation eller ditt parti vill veta hur en viss fråga "ser ut", skriv en rad till Martina. Bra visualiseringar skapar både förståelse och är visuellt hänförande - på gränsen till konst.

Här nedan kan du kolla på hela presentationen med Martina. Den börjar ganska exakt tio minuter in i klippet:



PS. Som en sommarbonus vill jag även passa på att tipsa om Hans Roslings senaste presentation, från Ted @ Cannes.

Tuesday, July 6, 2010

SCB-hack för öppnare data

Uppdatering: Tyvärr funkade hacket inte riktigt som det ska. Det är någon kaka eller session eller något som spökar till det. Och min tid för detta rann ut. Säg till om du *verkligen* behöver det här hacket - då kanske jag kan fixa till det. Eller om du själv är utvecklare och vill ha koden (i php + curl) och själv vill fixa till den och dela med dig av den, till allas glädje!

Som ni kanske känner till så är Martina och jag på Almedalsveckan i Visby. I dag lunchade vi med Cecilia Westström Simonsson, som är avdelningschef på kommunikationsavdelningen på Statistiska Centralbyrån, SCB. Vi hade ett riktigt långt och trevligt samtal, som var ovanligt svårt att slita sig från.

Det vi diskuterade var hur SCB kan göra sina databaser mer tillgänglig för externa innovatörer. Hur de kan göra det lättare för företag, individer och organisationer att använda och vidareutveckla informationen, integrera den i sina tjänster eller bygga helt nya spännande tjänster baserat på den.

Har man bara tillgång till bra data, så kan man nämligen bygga otroligt spännande och sammhällsnyttiga tjänster, på kort tid. Och Statistiska Centralbyrån sitter på en guldgruva med data.

Om ni inte har sett det här klassiska TED-talket med Hans Rosling, kolla in det. Mot slutet av klippet (runt 15 minuter in) pratar han om hur problematiskt det är att så mycket bra statlig data är svårtillgänglig. Som han säger: "The Data is hidden, down in the databases".



Så hur ser det ut på SCB? Jo, det finns faktiskt massor av bra data tillgänglig i nedladdningsbart format i statistikdatabasen på SCB:s hemsida. Men ett stort problem, som det ser ut just nu, är att man inte kan "spara frågor". Om man vill hämta samma datafil med jämna mellanrum så måste man gå in och ta fram den manuellt varje gång. Man kan alltså inte hämta den per automatik, varje natt.

Det är ett stort hinder, som gör det svårt att få tillgång till aktuell data. Enligt Cecilia är detta något som SCB jobbar på. Kanske blir man klar till årsskiftet... Eller kanske någon gång nästa år... Cecilia berättade, till min fasa, att Hans Rosling faktiskt varit i kontakt med dem - men att samarbetet föll på att denna funktionalitet inte fanns hos SCB.

Jag gillar att lösa problem, och jag blev lite rastlös av det hela. Så ikväll har jag byggt ihop ett eget litet hack, som åtgärdar den här bristen hos SCB. :)

En timmes programmerande var faktiskt allt som behövdes, och nu man kan hämta rapporter från SCB med en permanent länk! Det är lite ugly, men det funkar i alla fall.

Hans Rosling - det skulle vara kul om du vill använda dig av detta!

Så här gör du:
  1. Använda Mozilla Firefox som webbläsare.
  2. Gå in och installera Firebug som plug-in till webbläsaren.
  3. Gå nu på SCB:s statistikdatabas på webben och ta fram den statistik du vill ha. Exempelvis befolkningen i Sverige, efter ålder och kön. Välj fil-formatet Excel-fil. Klicka på fortsätt.
  4. Du kommer nu till sidan med resultaten. Nu klickar du på ikonen för Firebug och hitta de variabler som postats till sidan. Klipp ut textstycket med alla variabler!
  5. Gå sedan till http://www.allakartor.se/dev/scb/ och klistra in variablerna i rutan där.
  6. Klicka på skicka. Om allt går rätt så får du nu fram en permanent länk. Den länken kan du alltid använda framöver.
Du behöver alltså bara göra detta en gång, och du får en permanent länk till datafilen. En "sparad fråga" helt enkelt. Så slipper du vänta i ett år, eller mer, på att SCB ska fixa det.

Här är en exempelsökning, som hämtar en Excel-fil med befolkningen i Sverige, efter ålder och kön: http://www.allakartor.se/dev/scb/?id=13

Slutsats:

Det här är en liten bit på vägen för utvecklare som vill bygga tjänster på data från SCB.

Förhoppningen är naturligtvis att SCB inom snar framtid tar till sig från önskemålen från oss externa utvecklare, och både underlättar och börjar aktivt uppmuntra till extern innovation kring datan. Då kan det hända väldigt spännande saker.

Sverige har bra data - så det är viktigt att den kommer till användning. Som sagt, kolla på Hans Roslings talk, det är ett av de bästa TED-talken som någonsin gjorts.

För dig som är tekniskt lagt och vill veta vad jag gjort:
  • Sök-variablerna du klistar in sparas i min databas, och får en egen länk.
  • Varje gång du hämtar länken postas sökning på nytt mot SCB.se (via Curl). Från resultatsidan hämtas länken till den nya datafilen.
  • Mitt script redirectar dig automatiskt (med en 301-redirect) till den nya datafilen.
Behöver du mer hjälp, kolla på bildinstruktionerna:

Punkt 3. Ta fram statistiken:



Punkt 4. På resultatsidan, gå in i Firebug. Klicka på fliken Net, och sedan Alla.



Klicka på POST SaveShow.asp och sedan på Post-fliken:



Scrolla sedan ner så hittar du textblocket med alla variablerna, som du kopierar.



Punkt 5: Klistra in variablerna på


Klar:

Thursday, July 1, 2010

PSI-lagen, äntligen dags!

Idag är det den första juli. Det innebär att något som kallas PSI-lagen går igenom. Det låter lite småläskigt (en ny övervakningslag?) - men det är det inte.

PSI-direktivet innebär kortfattat att svenska myndigheter uppmuntras att göra all den samhällsnyttiga data de sitter på enkelt tillgänglig för externa utvecklare. PSI står för Public Sector Information.

Så vad innebär det i praktiken? Låt mig ta ett exempel. En myndighet jag själv har erfarenhet av är Arbetsförmedlingen. Att de platsannonser som kommer in till dem inte finns enkelt tillgängliga i ett nedladdningsbart format (exempelvis som XML) är ganska crazy. Lediga jobb är ett bra exempel på samhällsnyttig information, som det ju ligger i hela samhällets intresse att sprida och vidarutveckla. Hade XML-filen funnits hade jag kunnat bygga Jobbkartan.se (min tjänst för att hitta jobb lokalt) på halva tiden.

Det finns 100-tals andra myndigheter som sitter på data som skulle kunna göra samhället bättre, bara den blev enkelt tillgänglig.

Det handlar inte heller om några stora kostnader. Arbetsförmedlingen har 60 anställda utvecklare, hörde jag vid något tillfälle. Att skapa en natttlig export av databasen, i XML, tar kanske en timme. Det kräver ingen ny hårdvara. Det är, kortfattat, hur enkelt och billigt som helst. Så varför görs det inte?

PSI-direktivet är lite som en spark i baken till myndigheterna. Kom igen nu!

Nästa vecka är jag på plats i Almedalsveckan i Visby. Martina och jag har en lunch inbokad med SCB, en guldgruva när det handlar om myndighetsdata. Och: Om du som läser det här representerar någon myndighet och vill prata lite om öppen data så haffa mig i Almedalen.

Nedan kommer ett upprop till myndigheterna (via Jonas Lejon och Joakim Jardenberg) som jag återpublicerar.

Kära generaldirektörer, låt oss tillsammans göra världen bättre!

Ni sitter sedan många år tillbaka på stora mängder data som är intressant ur flera aspekter. Det handlar om information som vi skattebetalare redan betalt för. Olika aktörer i samhället kan vidareutnyttja information för olika ändamål, t.ex. genom skapandet av nya e-tjänster, såväl kommersiella och ideella. Men ofta har det varit förknippat med stora kostnader och svårtillgängliga lösningar. Äntligen ser vi en ändring komma till stånd.

Lagen vi väntat på sedan 2003...

Att vi entreprenörer kan ta del av denna information även elektroniskt har vunnit laga kraft sedan idag, den 1:a juli 2010. Den så kallade PSI-lagen (Prop. 2009/10:175) öppnar upp för stora möjligheter att skapa tjänster som förbättrar vardagen för oss alla.

Att ni själva sitter på kunskapen att förädla denna information i viss mån är mycket möjligt, rent av sannolikt, men om fler får möjlighet att jobba tillsammans så kommer garanterat resultaten att bli ännu bättre. Det saknas sannerligen inte internationella exempel på de effekter man får av att släppa publikt data tillgängligt för vidareutnyttjande.

Vi vill därför uppmana alla myndigheter och deras chefer att snarast börja arbeta i PSI-direktivets anda och uppfylla den intention som lagen speglar. Citerar från regeringskansliets sida om PSI – vidareanvändning av information:

”Syftet med lagen är att främja utvecklingen av en informationsmarknad genom att underlätta enskildas användning av handlingar som tillhandahålls av myndigheter.”

För att detta ska bli verklighet krävs i praktiken ett API till era tjänster. Vi vill därför med detta brev uppmärksamma er på behovet av att ni skyndsamt öppnar upp en sådan möjlighet. Först då kan vi börja jobba på allvar, och först då kan både ni, vi, lagstiftarna och samhället se den fulla nyttan av den utveckling som startar nu. Vi är många som är villiga att hjälpa till, så se det här brevet också som en utsträckt hand. Dialogen är igång, nu är bollen er.

Ovanstående text är i huvudsak författad av Jonas Lejon (ansvarig bland annat för tjänsten govdata.se), bearbetad av Joakim Jardenberg (bland annat projektledare för Makten och Öppenheten) och helt fri att kopiera, bearbeta och vidarebpublicera enligt CC0.