Tillbaka från KTH och min lilla gästföreläsning i kursen Social Media Technologies. Trevliga studenter, och allmänt skoj. Jag pratade en del om windows of opportunites och hur "vanliga" företag sällan utnyttjar dem, eller utnyttjar dem för sent.
Ny teknik öppnar för nya möjligheter men det fungerar inte att tillämpa tekniken som en afterthought. Man måste helt enkelt utgå från tekniken från början, och bygga helt nytt, utifrån de nya tekniska förutsättningarna.
Jag hade turen att bygga min tidningsverksamhet under 2003-2004 när möjligheterna att tjäna pengar på Google var enorma. Några år senare hade just det fönstret börjat stängas.
Så, var finns det ett window of opportunity på nätet idag? Jag skulle säga at Facebook Graph API är ett vidöppet fönster, som skapar massor av nya möjligheter att bygga grymma tjänster. Så, API:et har nu funnits i ett halvår nu. Vem har utnyttjat det?
Innovationen kommer inte att komma från några vanliga svenska företag. Svenska webbyråer håller hög klass... men så länge de bara konsultar så kommer det aldrig att komma några riktigt nya saker. Jag syftar inte på "share"-knappar nu, utan om att bygga helt nya tjänster, baserat på API:et.
Här har högskolestudenterna en fantastisk möjlighet. De har möjligheten att verkligen experimentera. (Jag var tvungen att visa klippet från filmen The Social Network, där Mark Zuckerberg hackar ihop Facemash i sitt studentrum.)
Jag ställde frågan till eleverna: Hur många av er kodar? Tyvärr alldeles för få händer i luften:
På frågan: "Har du kollat in Facebook Graph API" var det bara en kille som räckte upp handen:
Detta i den sista föreläsningen, i kursen Social Media Technologies på KTH. Well. Jag hoppas att några av dem som lyssnade blev inspirerade och går hem och hackar lite nu. :)
11 comments :
Vad tror du om Dan Olofssons planer på att göra ett "svenskt" facebook?
Carin,
Beskrivningen av Dan Olofssons tjänst låter inte som ett svenskt facebook utan mer som ett svenskt Evernote?
Ted, mycket intressant inlägg, särskilt det där om att fokusera på tekniken initialt.
I skolan får man ju annars lära sig att man ska fokusera på att lösa kundens problem, inte på hur tekniken ser ut.
Är det fel?
Hej Ted!
Jag har väldigt bra kunskaper i HTML/CSS, men har bara skrapat på ytan när det kommer till PHP/MySQL/Javascript - vilken allmänna rekommendation skulle du ge som ett klokt nästa lärosteg att ta? Sjävklart behöver man veta mycket mer om mål och ambitioner, men vilken teknologi är du gladast idag att behärska (alt. skulle önska behärska..)?
Hej Ted!
När du säger att möjligheterna att tjäna pengar på google var enorma 2003-2004 då menar du Adwords och inte t.ex Google Maps API (om det ens fanns då) ?
@Anonym Japp, jag syftar på Adwords. Det var i princip ingen konkurrens på Adwords 2003-2004, så man fick all trafik för sina lägsta bud.
@Tore. Det beror på. Om du vill bli konsult, "entreprenör" eller "innovatör".
Mitt fokus på KTH var på innovation. Och hur man ser till att det kommer fram nya "Mark Zuckerberg":s på KTH.
@Reperkussioner. Tekniken utvecklas snabbt, så alla ens kunskaper har ett bäst-före-datum. Det är därför det så snabbt görs plats för nya unga personer att komma in och ta över.
Jag är glad att jag kan "alla bitar" som behövs för att bygga grejer på kort tid. Men mina byggklossar börjar bli gamla.
Jag bygger med plain vanilla "LAMP" (Linux, Apache, Mysql, PHP) men idag tror jag att det vore grymt att kunna Ruby on Rails och kunna deploya det exempelvis på Heuroku.
Mysql fungerar bra, men det börjar komma massor med nya databaser som har mer av framtiden för sig.
Men å andra sidan, kan köra MySQL så kommer man långt med ganska enkla medel. Det finns en viss fördel med att använda sig av "välbeprövad", halvt "standardiserad" teknik också. :)
Hej Ted!
Jag undrar vad du tycker om att arbeta som it-entreprenör men istället för att bygga själv, outsourca projekten till lågelöneländer via sidor som getacoder.com, getafreelancer osv. Jag vet att du brinner för att folk ska lära sig koda själv och det finns väldigt många fördelar med att kunna skräddarsy helt själv utan någon annan part. Dock krävs det också att man verkligen sätter sig in i kodandet för att lyckas med större projekt, något som jag hellre betalar lite pengar för. Vad anser du om outsourcing som ett slags "micropreneurship"?
Axel
@Ted, stort tack!
@Axel Hej! Ledsen, jag hade missat att godkänna din kommentar. Förlåt!
Det är absolut inget fel på att outsourca vissa grejer. Jag gör ibland design -> frontend HTML via Pixelperfect.com i Indien. Kostar typ 100 dollar, tar 24 timmar. Det är grymt.
Även 99designs.com vet jag vissa som provat med framgång.
Men backend-kod tor jag dock mer på att bygga någorlunda "nära". I alla fall om webben är in huvudingrediens i själva affärsidén. Om webb är din core business så vill du inte outsourca den biten. Om du gör tror jag lätt att du hamnar i situationen att du inte själv kan "styra" skeppet.
Typ.
Hej Ted!
Här är den SDK jag använder för Facebook API på google app engine:
https://github.com/facebook/python-sdk/
Det är lätt komma igång. Komplikationen kan bli lägga till twitter och göra en bra modell för att se vilka olika användningar är samma användare när samma användare kan logga in på flera olika sätt (FB, Twitter, OpenID, OAuth...)
Här har ju PHP kommit längre än python/GAE i flera fall t.ex. har man Joomla ser jag allt man behöver är att lägga till en komponent när man i python/GAE måste programmera/integrera.
Kan du skriva någonting om fördelarna/nackdelarna när man jämför cloud computing och LAMP?
MVH!
Niklas R
Post a Comment