Thursday, August 29, 2013

Tre tips till Sveriges mediebolag


Sedan jag lanserade SocialaNyheter.se får jag ganska många förfrågningar från Sveriges stora mediebolag och webb-baserade dagstidningar. Ofta kretsar frågorna kring varför tidningen X's artiklar inte får fler delningar, och varför Aftonbladet är så väldigt dominerande vad det gäller delningar.

Naturligtvis handlar Aftonbladets dominans till viss del om att de har många läsare på nätet, är snabba på nyheter, och skriver intresseväckande artiklar och rubriker. Men det finns även ett antal saker som Aftonbladet gör rätt och som de andra tidningarna gör mindre bra. 

Så, här kommer lite regler, tips på best practices, och några exempel på vad som kan gå fel. Bra saker att tänka på om du driver ett av Sveriges största mediebolag, eller bara har en liten blogg.

Tips #1: En länk, alltid bara en länk!

Det känns lite konstigt att behöva säga detta, men det är ett vanligt problem. En artikel ska bara ha EN länk. Detta är viktigt både för Google (SEO) och Facebook (delningar). 

Exempel jag stött på:
  • Expressen använder olika subdomäner (m., www.) om du delar en artikel från mobilen respektive datorn. Det gör att delningarna för en och samma artikel delas upp i två olika högar. Synd!
  • Sverigesradio har innehåll om sina sommarpratare på två olika ställen. (http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/209304?programid=2071 och  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=5576438)
I fallet med Sverigesradio är det även dumt att ha variabler i länkarna. Det bör man undvika helt. Om man har flera olika varibler i länkarna kan vare sig Google eller Facebook reda ut om det rör sig om en och samma sida eller inte.

Tips #2. Placera delningsknapparna på rätt ställe. 

Delningsknapparna ska ligga direkt under artikeln, till vänster. Vill man ha en byline under artikeln så kan den ligga till höger. Gör som Aftonbladet. Det funkar bevisligen! Det är också helt logiskt. Det är precis när man läst klart en artikel som man känner som starkast. Glädje, ilska, upprymdhet, upprördhet. Då är just då dela-knappen ska ligga så nära till hands som det bara går, rakt i synfältet, omöjligt att missa.

RÄTT (Aftonbladet.se):



HELT OK (DN.se):

FEL (Svd.se):

FEL (Expressen.se):


När man tittar på dessa exempel är det ganska tydligt varför Aftonbladet får flest delningar. Eller hur? Det här är det allra viktigaste och allra enklaste tipset till landets tidningar!

Tips #3. Undvik egen design av delningsknappar. 

Här är ett exempel från GP.se. Delningsknapparna ligger egentligen rätt, dvs till vänster under artikeln. (Men hamnar alldeles för långt ner.) Det största problemet här är att en designer gett knapparna en egen design. Ser det fint ut? JA. Funkar det om man vill få sitt innehåll delat? NEJ. Dels krävs det två klick för att dela, istället för ett. Men framför allt - den egna designen gör att GP tappar bort delnings-räknaren som annars är standard. Som läsare får du ingen "social bekräftelse" på att du läst något som andra också upplever som intressant. Om en artikel redan har 800 delningar, så blir det ett mycket enklare beslut att även jag ska dela. GP missar här mycket av kraften som finns i upplevelsen av att läsa och reagera på saker tillsammans med de andra läsarna. 



Det är egentligen ganska förvånande att många av Sveriges största medier inte är bättre på det här med delningar. Jag hoppas självklart att dom blir det.

Tycker ni att jag missat någonting? Kom gärna med feedback! Eller dela:

Monday, August 26, 2013

Apropå sommarpratarna 2013


Ni missade väl inte min sammanställningen av de mest delade sommarpraten 2013 på SocialaNyheter.se? Det är aldrig för sent att påverka listan - så om du hittar något sommarprat du gillar, dela det på Facebook eller Twitter!

Monday, August 19, 2013

De mest delade sommarpraten 2013

Under sommarn är P1 en av Sveriges mest populära radiokanaler. Det beror till stor del på programmet "Sommar i P1", eller Sommarpratarna. Själv tycker jag det är ett ett ganska kul samtalsämne - vilka som varit de bästa sommarpraten, och varför.

För att skapa en inofficiell "topplista" över sommarpraten har jag nu gjort en "specialsida" på SocialaNyheter.se. Här är de mest delade sommarpraten 2013.


Flera medier, bland annat Svd.se, GöteborgsPosten, Resumé, Journalisten.se har hittills snappat upp nyheten. Skoj!

Mina personliga favoriter bland sommarpraten hittills är Liv Strömquist och Carolina Neurath. Bägge ganska feministiska. Det ena i ord, det andra i handling. Jag har dock fortfarande massor av sommarprat kvar att beta av. :)

Friday, August 16, 2013

Badsommaren 2013

Tycker du att vi haft en sommar med fint väder? Då har du rätt!

2013 var en bra sommar. Jag har datan för att bevisa det - nämligen besöksstatistiken på Badkartan.se. Jämför besöken på sajten sommaren 2012 (gula linjen) med besöken på sajten sommaren 2013 (den blå linjen).


Den här sommaren var det konstant badväder i nästan en hel månad. Badkartan.se hade sexhundratusen besök under två månader, vilket är 250% mer än förra sommaren. Det var i princip konstant badväder i hela juli. Hoppas du också passade på att bada.

Thursday, August 15, 2013

Geografi och epost

Nyhetsbrevs-företaget Apsis hörde av sig till mig eftersom de ville experimentera lite med geografiskt anpassad epost. Det vill säga epost som anpassar innehållet efter den plats du är på när du öppnar mailet. Som exempel använde de sig av Badkartan.se, och i Apsis senaste nyhetsbrev fick prenumeranterna således se badplatser i närheten. Ganska spännande experiment, tyckte jag själv!
Om du är intresserad av att läsa mer om geografiskt anpassad epost kolla in Apsis bloggpost om det hela.

Tuesday, August 13, 2013

De hetaste nyheterna sommaren 2013

Med hjälp av SocialaNyheter.se tog jag fram en 10 i-topp-lista över de mest delade nyheterna sommaren 2013. I topp tre ligger:
  1. Aftonbladet.se: Därför bryr jag mig inte om vem du ligger med - 102000 delningar
  2. DN.se: Invandrare betalar mer till samhället än de får tillbaka - 59000 delningar
  3. Aftonbladet.se: Planer på LSS-boende får grannar att rasa - 50000 delningar
Du hittar hela scoopet och hela tio-i-topp hos Journalisten.se

Årets mest delade nyhetsobjekt är fortfarande krönikan "Bästa Beatrice Ask" av Jonas Hassen Khemiri, som totalt fått 131 000 delningar. Så det ska bli kul att se om det kommer något under hösten som kan konkurrera med Jonas krönika i socialt genomslag!

Om du själv vill ha koll på de hetaste nyheterna, gör som ett par tusen andra och signa upp dig för nyhetsbrevet på min sajt SocialaNyheter.se :)