Thursday, August 29, 2013

Tre tips till Sveriges mediebolag


Sedan jag lanserade SocialaNyheter.se får jag ganska många förfrågningar från Sveriges stora mediebolag och webb-baserade dagstidningar. Ofta kretsar frågorna kring varför tidningen X's artiklar inte får fler delningar, och varför Aftonbladet är så väldigt dominerande vad det gäller delningar.

Naturligtvis handlar Aftonbladets dominans till viss del om att de har många läsare på nätet, är snabba på nyheter, och skriver intresseväckande artiklar och rubriker. Men det finns även ett antal saker som Aftonbladet gör rätt och som de andra tidningarna gör mindre bra. 

Så, här kommer lite regler, tips på best practices, och några exempel på vad som kan gå fel. Bra saker att tänka på om du driver ett av Sveriges största mediebolag, eller bara har en liten blogg.

Tips #1: En länk, alltid bara en länk!

Det känns lite konstigt att behöva säga detta, men det är ett vanligt problem. En artikel ska bara ha EN länk. Detta är viktigt både för Google (SEO) och Facebook (delningar). 

Exempel jag stött på:
  • Expressen använder olika subdomäner (m., www.) om du delar en artikel från mobilen respektive datorn. Det gör att delningarna för en och samma artikel delas upp i två olika högar. Synd!
  • Sverigesradio har innehåll om sina sommarpratare på två olika ställen. (http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/209304?programid=2071 och  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=5576438)
I fallet med Sverigesradio är det även dumt att ha variabler i länkarna. Det bör man undvika helt. Om man har flera olika varibler i länkarna kan vare sig Google eller Facebook reda ut om det rör sig om en och samma sida eller inte.

Tips #2. Placera delningsknapparna på rätt ställe. 

Delningsknapparna ska ligga direkt under artikeln, till vänster. Vill man ha en byline under artikeln så kan den ligga till höger. Gör som Aftonbladet. Det funkar bevisligen! Det är också helt logiskt. Det är precis när man läst klart en artikel som man känner som starkast. Glädje, ilska, upprymdhet, upprördhet. Då är just då dela-knappen ska ligga så nära till hands som det bara går, rakt i synfältet, omöjligt att missa.

RÄTT (Aftonbladet.se):



HELT OK (DN.se):

FEL (Svd.se):

FEL (Expressen.se):


När man tittar på dessa exempel är det ganska tydligt varför Aftonbladet får flest delningar. Eller hur? Det här är det allra viktigaste och allra enklaste tipset till landets tidningar!

Tips #3. Undvik egen design av delningsknappar. 

Här är ett exempel från GP.se. Delningsknapparna ligger egentligen rätt, dvs till vänster under artikeln. (Men hamnar alldeles för långt ner.) Det största problemet här är att en designer gett knapparna en egen design. Ser det fint ut? JA. Funkar det om man vill få sitt innehåll delat? NEJ. Dels krävs det två klick för att dela, istället för ett. Men framför allt - den egna designen gör att GP tappar bort delnings-räknaren som annars är standard. Som läsare får du ingen "social bekräftelse" på att du läst något som andra också upplever som intressant. Om en artikel redan har 800 delningar, så blir det ett mycket enklare beslut att även jag ska dela. GP missar här mycket av kraften som finns i upplevelsen av att läsa och reagera på saker tillsammans med de andra läsarna. 



Det är egentligen ganska förvånande att många av Sveriges största medier inte är bättre på det här med delningar. Jag hoppas självklart att dom blir det.

Tycker ni att jag missat någonting? Kom gärna med feedback! Eller dela:

7 comments :

Henrik Löwenhamn said...

Snyggt, mycket bra tips!

Ser du någon skillnad i typ av delningsknapp för Facebook? Finns ju Like-knappen, Rekommendera-knappen och Dela-knappen.

Ted Valentin said...

Hej Henrik! Nuförtiden verkar det som att det är "rekommendera" eller "gilla" som gäller som text för Facebooks delningsknappar. När det gäller tidningarna har de alla valt "rekommendera" - vilket ju låter vettigt. Det är inte alla artiklar man gillar. Men man kan vilja rekommendera dem ändå.

Micke said...

Skulle verkligen uppskatta ett sätt att filtrera bort Aftonbladet!

Unknown said...

Mycket bra och konkreta tips! Skickas runt här på Sveriges Radio.

Jonna said...

Kan du bygga in ett sätt att ta bort kvällspressen? Mycket intresserad men vill inte se aftonblaskorna hela tiden...

Anonymous said...

Hej Ted! Har flyttat SvD:s dela-länkar till vänster. Aftonbladets trafikdominans påverkar förstås också antalet delningar. Hur mycket påverkar det att AB kör kommentarerna genom Facebook tror du?

Patrik Högberg said...

Ted -> bra och informativt.

J. Möller -> Nuförditen handlar det mycket om hur mycket något diskuteras/omnämns i social media som påverkar hur man syns i bl.a. sökmotorer och andra sociala kanaler.

Att ha kommentarsystemet på FB är helt rätt tänkt av mediabolag idag av flera skäl:

- Du outsourcar ut teknik och viss administration, dvs förmodligen minskar de interna kostnaderna för detta
- Du minimerar/begränsar pajkastningen och höjer kvalitén på kommentarerna
- Du använder samma media som läsaren använder för social kommunikation, dvs det är lättare att koppla ihop den sociala dialogen med artiklarna (borde i sin tur generera en högre procent av omnämningar/rekommendationer som höjer värde och trafik till artiklarna).

Det finns lite nackdelar som att du i viss mån begränsar tillgången till bara de som har FB men fördelarna överväger grovt nackdelarna enligt mig.

Aftonbladet är relativt duktiga på nätet, hoppar på rätt trender och vågar ta risker på sådant de tror på.